ms.detector.media
MediaSapiens
designweek.co.uk
25.01.2018 09:35
Euronews додав до сюжету про дітей Криму слова про анексію
Euronews додав до сюжету про дітей Криму слова про анексію
Європейський телеканал Euronews доповнив свій сюжет про навчання російськими військами дітей у Криму, у якому не було зазначено про анексію півострова Росією в України.

Правки внесено як в текст, що звучить у відеосюжеті, так і в публікацію на сайті каналу.

Нагадаємо, Euronews днями показав сюжет «Кримські діти навчаються знешкоджувати наземні міни» про навчання дітей російською армією в Криму, не згадавши ані словом про те, що півострів був незаконно анексований в 2014 році.

На вихід сюжету звернув увагу глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс у своєму Twitter, назвавши його «промивання мізків». А в МЗС України закликали вимагати від каналу внести правки.

За кілька годин телеканал на самому початку відео додав кілька речень про анексію: «Вони виросли на спірній території. Росія анексувала Крим в України у 2014 році й цей крок США та Євросоюз визнали незаконним».

Наприкінці публікації на сайті тепер зазначається: «Сюжет оновлено 24 січня 2018 року, включаючи деталі про російську анексію Криму».

Нагадаємо, 24 січня представник України при Євросоюзі Микола Точицький звернувся з листом до головного редактора Euronews, в якому заявив, що стурбований пропагандистською спрямованістю цього сюжету. Представник України при ЄС нагадав керівництву телеканалу про те, що Кримський півострів був окупований Росією у лютому-березні 2014 року й відтоді «став сірою зоною» для прав людини та територією страху. Посол висловив сподівання, що цей сюжет став прикрою редакційною помилкою і не переслідує мету сприяти поширенню російській дезінформації.

Як писав MediaSapiens, у січні в телерепортажі телеканал Viseu Now м.Візеу, що в Португалії, показав карту України без Автономної Республіки Крим. У зв'язку з цим посол України в Португалії Інна Огнівець нагадала медіа, що в кінці лютого 2014 року Росія вторглася на український півостров Крим, окупувала та незаконно анексувала його, порушивши тим самим Будапештський меморандум 1994 року. Вона закликала канал внести виправити помилку й додати до матеріалу правильну карту України.

ms.detector.media