ms.detector.media
MediaSapiens
klimov342.ru
24.01.2018 15:50
У Раді Федерації РФ закликали на час виборів заблокувати ЗМІ–«іноземних агентів»
У Раді Федерації РФ закликали на час виборів заблокувати ЗМІ–«іноземних агентів»
Голова комісії Ради Федерації Росії щодо захисту державного суверенітету і запобігання втручанню у внутрішні справи Андрій Клімов закликав тимчасово заблокувати ЗМІ, оголошені «іноземними агентами».

Про це повідомило «Радіо Свобода» з посиланням на російські ЗМІ.

Такий крок, на думку російського сенатора, варто вжити через те, що іноземні ЗМІ нібито поширюють заклики бойкотувати президентські вибори в Росії.

«Американські ЗМІ закликали бойкотувати президентські вибори. Це порушення Конституції. Відкритий заклик бойкоту загальнонаціональних виборів – порушення, що може спричинити блокування. Відповідно, ми маємо всі юридичні підстави вжити заходів у відповідь», – зазначив пан Клімов. 

Він також заявив, що «діяльність деяких ЗМІ-іноагентів полягає у фактичному маніпулюванні громадською думкою в Росії, в тому числі маніпулюванні поведінкою електорату».

Вибори президента Росії планують провести 18 березня 2018 року – в річницю незаконної анексії Росією українського Криму.

Нагадаємо, 15 листопада російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа зокрема розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроект про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроект про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

У січні Держдума Росії прийняла у першому читанні законопроект, який дозволить визнавати фізичних осіб іноземними ЗМІ, які виконують функції «іноземного агента». Комітет захисту журналістів закликав РФ відмовитися від цього законопроекту.

ms.detector.media