ms.detector.media
MediaSapiens
twitter.com/eu_commission
12.01.2018 11:26
Єврокомісія хоче вкласти 1 млрд євро в суперкомп'ютери
Єврокомісія хоче вкласти 1 млрд євро в суперкомп'ютери
Європейська Комісія планує спільно з державами-членами ЄС інвестувати 1 мільярд євро у розробку інноваційних комп'ютерів.

Відповідний проект презентували 11 січня, пише DW.

У Єврокомісії уважають, що його реалізація проекту може стати «поворотним моментом для конкурентоспроможності Євросоюзу та незалежності в економіці даних». Адже, як зазначили в комісії, наука та промисловість Європи дедалі частіше змушена передавати складні обчислювальні операції за межі ЄС, оскільки не має потрібних потужностей. Брюссель вважає, що це загрожує приватності, захисту даних та комерційним таємницям.

Єврокомісія пропонує вкласти у проект 486 мільйони євро, стільки ж планується отримати від держав-членів ЄС. Очікується, що до створюваного для цієї мети фонду під назвою EuroHPC Joint Undertaking долучаться й приватні інвестори.

До 2022 року об'єднання збирається створити нові комп'ютери здатністю в один ексафлопс (тобто можливістю виконувати мільярд мільярдів операцій з рухомою комою на секунду – це 10 у 18 степені). Спочатку ж фонд інвестуватиме в обладнання з нижчою потужністю – до 100 мільйонів мільярдів операцій на секунду (10 у 17 степені). Найпотужніший дотепер суперкомп'ютер, китайський Sunway TaihuLight, має потужність 93 петафлопса – 93 мільйона мільярдів операцій на секунду.

«Суперкомп'ютери можуть допомогти нам у розвитку персоналізованої медицини, в енергозбереженні та у протидії змінам клімату», – пояснила єврокомісарка з цифрової економіки Марія Ґабріел.

Нагадаємо, 20 грудня Європейський Союз заснував групу із реагування на кіберзагрози, спрямовані проти всіх його інституцій, органів та агенців.

У жовтні Європейський парламент запропонував більше інвестувати в сферу кібербезпеки.

ms.detector.media