ms.detector.media
MediaSapiens
The Verge
04.01.2018 10:53
У 2016 році Google вивела в офшори майже 16 млрд євро — ЗМІ
У 2016 році Google вивела в офшори майже 16 млрд євро — ЗМІ
Американська корпорація Alphabet Inc. (Google) у 2016 році переказала на рахунок офшорної фірми 15,9 млрд євро, щоб уникнути сплати податків.
Про це свідчать документи, передані компанією в Нідерландську торгову палату, пише видання Bloomberg.

Як зазначає агентство, Google застосовує дві схеми, щоб звільнити від оподаткування більшу частину свого міжнародного прибутку. Це схеми під неформальними назвами «Подвійний ірландський» і «Голландський сендвіч».

Google через ірландську компанію переказує прибутки на рахунок фірми без жодного найманого працівника в Нідерландах, а звідти кошти надходять до офшорну компанію, зереєстровану на Бермудських островах, яка належить іншій зареєстрованій в Ірландії компанії.

Відповідно до заявки, поданої компанією в Нідерландську торгову палату, обсяг виведених таким чином коштів у 2016 році був на 7% більшим, ніж у 2015-му.

«Ми платимо всі податки і дотримуємося податкового законодавства в кожній країні, в якій працюємо у всьому світі. Ми як і раніше прихильні сприянню розвитку онлайн-екосистеми», — йдеться в заяві представника Google з цього приводу.

Як відомо, в Ірландії компанії могли не платити податок на прибуток, якщо могли довести, що цей прибуток не відноситься ні до якої конкретно країни. Однак під тиском міжнародної спільноти у 2015 році Ірландія була змушена змінити своє законодавство й тепер у компаній вимагають вказувати країну, де вони значаться податковими резидентами. Компаніям, які зареєструвалися як податкові резиденти в офшорах, дозволили вести справи за старим ірландським законодавством до 2020 року.

Влітку стало відомо, що Google виплатить Італії 306 млн євро через ухилення від сплати податків. Податкова поліція країни заявила, що за період з 2009 до 2013 року Google заробила в країні 1 млрд євро й аплатила податки на них не в повному розмірі. 

В 2016 році Google пішла на схожу угоду з урядом Великобританії. Тоді компанія погодилася виплатити 185 млн доларів для погашення податкової заборгованість за період 2006-2011 рр.

Google звинувачували у використанні фінансової схеми «голландський сендвіч» для ухилення від сплати податків ще в 2015 році. Bloomberg тоді оцінив обсяг зекономлених за допомогою «голландського сендвіча» коштів у 2015 році в 3,6 млрд. доларів.

Нагадаємо, цьогоріч у оприлюднених офшорних документах «Райські папери» знайшли схему Apple з ухилення від податків. Згідно них, компанія  створила дочірні підприємства, які є податковими резидентами острова Джерсі, що між узбережжями Франції і Великобританії, а також відкила ще одну фірму в Ірландії. Таким чином компанія утримувала 252 млрд доларів у зоні з надзвичайно низькими податками.

ms.detector.media