ms.detector.media
MediaSapiens
Олена Голуб, Діана Дуцик, Світлана Єременко, Фото Надії Федорової
21.12.2017 13:45
«Інтер» та «Україна» стали найбільшими порушниками стандартів за рік - моніторинг ГО «Детектор Медіа»
«Інтер» та «Україна» стали найбільшими порушниками стандартів за рік - моніторинг ГО «Детектор Медіа»
Сьогодні ГО «Детектор медіа» презентувала результати системного моніторингу центральних українських телеканалів у 2017 році, який вона здійснює за підтримки «Інтерньюз Нетворк».

Моніторинг здійснюється  щодо центральних телеканалів - «Інтер», «Україна», «1+1», ICTV, 5 канал, СТБ, UA:Перший - на предмет дотримання стандартів, наявності маніпуляцій та «джинси». Найбільше порушень стандартів цього року було зафіксовано на телеканалах «Інтер» та «Україна» - на них вийшла найбільша кількість матеріалів, які мають ознаки замовності («джинса»).  

«Ці канали активно включені в політичне життя в силу того, що їх власники в нього включені», - пояснила під час прес-конференції виконавча директорка ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик.

Єдиний телеканал, в новинах якого експерти не зафіксували жодного матеріалу з ознаками замовності - UA:Перший.

Також моніторинг виявив, що в позитивному контексті в матеріалах з ознаками замовності найчастіше згадувалися президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Наприклад, у листопаді Гройсман згадувався 21 раз, Порошенко - 17 разів.

«Інша тенденція - трансформація телеканалів у політичному контексті. Телеканал “Інтер” різко змінив представлення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у новинах. На початку року це була нищівна критика, яка змінилася на висвітлення в позитивному ключі наприкінці року», - розповіла Діана Дуцик.

Водночас, журналісти найчастіше порушують стандарти балансу думок, повноти висвітлення, відділення фактів від коментарів. «Громадяни часто недоотримують реальну інформацію про події», - звернула увагу директорка.

Інша тенденція, яка з року в рік стає все сильнішою - створення новин на основі повідомлень та заяв із соцмереж. При цьому якість новин стає через це нижчою, оскільки ці джерела інформації менш достовірні й зачасту не перевіряються журналістами.

Найчастіше телеканали замовчували чи ігнорували теми, які пов’язані з військовими злочинами російських окупантів. «Я не скажу, що тут є якийсь підтекст чи зовнішня цензура. Тут йдеться про якусь самоцензуру чи незнання того, як висвітлювати ці події», - звернула увагу Діана Дуцик.  «Напевно, це є проблемою і я прив’яжу це до іншого дослідження ГО “Детектор Медіа” про інформаційне споживання мешканців Луганської та Донецької областей (підконтрольних уряду України - MS). Люди, які говорили про тотальну недовіру до українських медіа, однією з причин називали неадекватне та необ’єктивне, на їх думку, висвітлення усіх подій, пов’язаних із війною на сході України», - підсумувала вона.

Нагадаємо, раніше цього року ГО «Детектор медіа» також презентувала спеціальний звіт «Оцінка потреб ЗМІ Донецької та Луганської областей (підконтрольні території)».

ms.detector.media