ms.detector.media
MediaSapiens
thecut.com
18.12.2017 11:32
Журнал The New Yorker розповів про найпопулярніше оповідання 2017 року
Журнал The New Yorker розповів про найпопулярніше оповідання 2017 року
Оповідання «Котолюб» (Cat Person) прочитали найбільше людей в 2017 році. Авторка оповідання Крістен Рупеніан (Kristen Roupenian) працювала над ним п’ять років.

Головні герої оповідання - 20-річна студентка Марго та 34-річний чоловік на ім’я Роберт.  Герої переписуються в мережі, а потім йдуть на побачення в кіно. Однак, вечір йде невдало: Роберт виявляється мовчазним, фільм - драмою про Голокост, а після першого поцілунку Марго розуміє, що Роберт не вміє цілуватися. Реальне побачення відбувається зовсім не так, як собі уявляла дівчина. Після кіно герої йдуть в бар. Випивши три склянки пива, Марго вирішує зайнятися сексом з Робертом. Вона відчуває жалість й водночас докори сумління за свою нечуйність.

Коли герої приходять до Роберта додому, Марго помічає, що в нього немає котів, хоча раніше в переписці він розповів Марго, що живе з двома кішками. Дівчина також розуміє, що більше не хоче близькості з цим чоловіком, але їй незручно відмовити. Герої займаються сексом, але подумки Марго називає це «найгіршим рішенням в житті». Після того вечора Марго перестає відповідати на повідомлення Роберта. Через місяць після побачення, герої випадково стикаються в барі. Дівчина відчуває, що її нудить від одного вигляду Роберта, але не може зрозуміти чому. Згодом Роберт починає надсилати Марго одне за одним  повідомлення: він пише, що сумував за нею, запитує, що він зробив не так, чи вона спить із хлопцем, з яким він її бачив і зрештою називає її хвойдою.

The Atlantic пояснює, що оповідання «Котолюб» стало таким популярним через те, що The New Yorker опублікував його якраз у розпал дискусії в суспільстві про владу, насильство й взаємну згоду на секс. Редакторка The New Yorker Дебора Трейсман вважає, що оповідання не є таким однозначним, як здається на перший погляд: Роберт пригощає Марго алкоголем, хоча їй 20 років й за американським законодавством вона ще не має права на покупку алкоголю. З іншого боку, Марго сама погоджується на секс  «щоб не здатися безтактною».  Після всього, що відбулося, героїня дивується своїй реакції: вона відчуває страх і огиду водночас.

На сайті Reddit з’явилась ціла гілка обговорення, на якій жінки розповідають свої історії, які дуже схожі на те, що пережила героїня з «Котолюба». Елла Доусон (Ella Dawson), авторка та активістка, написала есе, в якому спробувала розібратися, чому жінки опиняються в подібних ситуаціях. На її думку, вся справа у вихованні - жінки бояться здаватися грубими чи егоїстичними. Виправити ситуацію допоможе лише належне сексуальне виховання, коли обидва партнери розуміють, що таке згода.

В Twitter з’явивя окремий акаунт, присвячений чоловічим поглядам на історію з «Котолюба». В ньому зібрані твіти чоловіків, які пишуть, що відповідальною за все є героїня й що чоловіки не можуть читати думки й знати, чого хоче їх партнерка, якщо вона цього не скаже.

Також на сайті The Cut вийшла підбірка розповідей чоловіків, які вважали, що побачення йде добре і лише потім дізнавалися, що на думку дівчат вони були жахливими.

На BBC вийшло інше оповідання - написане від імені Роберта. В ньому описується, як чоловік нервує на побаченні, тому що в нього давно не було стосунків й як він переконаний, що Марго сподобався секс. В кінці герой не розуміє, чому дівчина себе так поводить й надсилає їй образливе повідомлення.

Нагадаємо, минулого тижня журнал The New Yorker звільнив свого вашингтонського кореспондента Райана Ліццу (Ryan Lizza) через звинувачення в сексуальних домаганнях на його адресу.

ms.detector.media