ms.detector.media
MediaSapiens
REUTERS
22.11.2017 16:48
The Guardian з'ясувала, які англомовні ЗМІ найбільше цитували кремлівських тролів
The Guardian з'ясувала, які англомовні ЗМІ найбільше цитували кремлівських тролів
Британське видання The Guardian констатувало, що 29 акаунтів російських кремлівських тролів цитувалися більш ніж у 80 різних новинних матеріалах медіа Великої Британії та США.

Про це йдеться в розлідуванні The Guardian.

Видання проаналізувало контент 14 британських ЗМІ, зокрема Telegraph, Daily Mail та BBC, а також трьох американських: ВuzzFeed, The Huffington Post і Breitbartfor, які мають велику аудиторію в Британії.

Журналісти The Guardian перевірили, чи цитувалися у цих 17 ЗМІ якісь із 2752 Twitter-акаунтів, що, як повідомила соцмережа, керувалися з офісу «фабрики тролів» (російська компанія «Агентство інтернет-досліджень», яка розташовуються в Санкт-Петербурзі). 

Як виявилося, 13 видань надавали  слово кремлівським пропагандистам.

«The Telegraph 15 разів вставила у свої статті записи з російських акаунтів, на другому місці – BuzzFeed, який процитував 13 акаунтів у десяти новинних матеріалах, на третьому – Metro, яка цитувала вісім акаунтів у 11 новинних матеріалах. The Telegraph по чотири рази цитувала два аккаунти (Ten_GOP і Pamela_Moore13) у статтях про евакуацію Північного вокзалу в Парижі або про те, як телеведучий Білл Меєр зневажливо висловився про чорношкірих», – йдеться у статті.

Інфографіка The Guardian, яка демонструє кількість цитувань акаунтів кремлівських тролів у досліджених ЗМІ

Деякі публікації з цих акаунтів долучалися до статей, очевидно, для того, щоб додати свідчення та фото з місця подій – катастроф та місць злочинів у різних країнах світу. З інших просто поширювалися жарти та меми. Але були й такі, які цитвалися в якості реакції на такі події як смерть кубинського лідера Фіделя Кастро та призупинення видачі віз до США шести найбільшим мусульманським націям.

«Розслідування викликає стурбованість щодо ступеня російського проникнення  в британські ЗМІ, які могли поширити їхні повідомлення набагато ширшій аудиторії, ніж вони отримали в Twitter», – зазначається в матеріалі The Guardian.

Найбільш часто цитованими акаунтами виявилися такі: @Ten_GOP, @Jenn_Abrams, @WarfareWW, @Pamela_Moore13, @SouthLoneStar та @gloed_up.

Одне цитування кремлівсього троля The Guardian знайшли у власному матеріалі про ЛГБТ: акаунт @USA_Gunslinger просував проведення прайду гетеросексуалів. 

Натомість у виданнях The Mirror, The Times, The I or  Financial Times не цитувалися пости з акаунтів, які за твердженням Twitter, належать «Агентству інтернет-досліджень».

У The Guardian зазначають, що хоча вони й знайшли чимало згадок фейкових російських акаунтів у медіа, точну їх кількість неможливо дослідити через різні формати цитування. Адже деякі ЗМІ публікують скріншоти твітів, а не текстові посилання на них.

Науковець Інь Інь Лу (Yin Yin Lu) з Оксфордського університету вважає, що 2 752 акаунти, які Twitter включив у список для Конгресу США, є лише верхівкою айзберга з усіх акторів російської дезінформаційної кампанії.

«Я підозрюю, спираючись на мою аналітику,  що досить багато російських акаунтів  не потрапили до цього списку», – зазначає вчена.

Нагадаємо, соцмережа Twitter знайшла в себе 2752 профілі і більше 36 тисяч ботів, які розглядаються як причетні до кампанії з впливу на вибори в США. Вони автоматично опублікували 1,4 мільйона твітів про вибори, що становить 9,74% від всіх дописів про кампанію. Раніше компанія повідомила про 201 акаунт й заявила, що закрила 220 російських акаунтів через зв'язок з президентськими виборами в США.

Першою про ймовірне російське втручання в минулі вибори у вересні заявила компанія Facebook. Згодом з'явилася інформація про те, що подібна реклама поширювалася і в мережі Instagram. Із анонімних джерел стало відомо, що Google також виявила на своїх платформах рекламу, яку купували з Росії у цей період. Всі три компанії запросили дати свідчення в Конгресі США.

Під час одного зі слухань представники ІТ-корпорацій заявили, що у них немає інструментів, які могли б запобігти втручанню у вибори в майбутньому.

Пізніше дослідники виявили у Twitter мережу з 13 000 ботів, які намагалися вплинути на референдум про Brexit у Великій Британії.

А російське видання РБК з'ясувало, як саме працював «американський відділ» кремлівської «Фабрики тролів» під час виборів президента США й опісля них.

ms.detector.media