ms.detector.media
MediaSapiens
themoscowtimes.com
15.11.2017 10:39
Російська Держдума підтримала визнання ЗМІ іноземними агентами
Російська Держдума підтримала визнання ЗМІ іноземними агентами
Російська Держдума сьогодні схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами.

Після того, як видання отримає статус іноземного агента, воно буде зобов’язане кожен квартал подавати звіт до російського Мін'юсту про свою діяльність, а також про отримання та витрати грошей. Віце-спікер Думи Петро Толстой заявив перед голосуванням, що ці поправки є відповідною мірою для США, оскільки влада країни зажадала, аби російський канал RT отримав статус іноземного агента у Штатах.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International  розкритикувала нове законодавство. «Цей крок вплине на російські редакції найбільших міжнародних видань, таких як BBC, Deutsche Welle, Radio Free Europe / Radio Liberty та незалежне видання "Нова газета"», - йдеться в заяві організації.

На думку заступника директора з питань Європи та Центральної Азії в Amnesty International Дениса Кривошеєва, нове законодавство завдає серйозний удар по свободі преси в Росії, яка й так перебуває у досить відчайдушній ситуації. «Протягом останніх кількох років Кремль невтомно будував ехо-камеру в медіа, яка вимикає критичні голоси як в Росії, так і за кордоном», - прокоментував він.

Він також нагадав про те, що раніше російська влада використала «Закон про іноземних агентів» для того, щоб отримати контроль та стигматизувати десятки недержавних організацій в країні.

Нагадаємо, на початку вересня американське Міністерство юстиції повідомило RT про необхідність зареєструватися у якості іноземного агента. Це вимагатиме від каналу регулярного подання документів, в яких мають бути вказані надходження коштів від іноземних держав та пов'язані з ними контакти в США. Також весь медіаконтент RT після реєстрації має бути позначений як такий, що створений під впливом та за фінансування російського уряду.

ms.detector.media