ms.detector.media
MediaSapiens
dhr.ie
02.11.2017 11:12
В Ірландії ухвалили кодекс комерційної реклами для мовників
В Ірландії ухвалили кодекс комерційної реклами для мовників
Ірландський регуляторний орган з питань мовлення (BAI) розробив Загальний кодекс комерційної реклами, який встановив правила стосовно трансляції реклами, спонсорства, прихованої реклами та інших форм комерційної реклами, яких мають дотримуватися телерадіокомпанії країни.

Про це повідомила Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення з посиланням на сайт ірландського медіарегулятора.

Нових правил мають дотримуватися мовники Ірландії, що провадять діяльність на основі контракту з BAI або створені відповідно до законодавчого акта Парламенту Ірландії.

Кодекс має п’ять цілей. Це, по-перше, забезпечення впевненості громадян у законності, правдивості та чесності комерційних рекламних повідомлень і захист інтересів аудиторії. По-друге, уникнення обмежувального впливу комерційних рекламних повідомлень на єдність редакційної політики мовників. По-третє, надання громадськості роз’яснень стосовно стандартів, які вони можуть очікувати від реклами. По-четверте, роз'яснення мовникам стандартів, яким мають відповідати рекламні повідомлення. А також надання мовникам простого, гнучкого і вичерпного кодексу для уникнення необґрунтованих перешкод їх правам.

Документ визначає поняття реклама, мовник, комерційна реклама, перехресне просування, спонсорство, технології сплін-екрану тощо, а також принципи й правила реклами та заборонені види повідомлень.

Окремо визначаються умови реклами під час телерепортажів (наприклад недопустимість збільшення гучності, порушення редакційної цілісності та інше), основні вимоги й особливості спліт-екрану, інтерактивної і віртуальної реклами (зокрема попередження про очікувану рекламу, недопустимість раптового переривання трансляції). Також у документі йде мова про спонсорство на телебаченні та радіо, в тому числі конкурси (розмежування понять «спонсорство» і «реклама», обов’язковість спонсорської угоди, недопустимість спонсорства новин, окрім прогнозів погоди, розважальних програм тощо).

Кодекс забороняє приховану рекламу крім деяких випадків. Наприклад, платного розміщення прихованої реклами в кіно- та телефільмах, спортивних передачах, якщо це не впливає на цілісність програм і не є рекламою тютюнових виробів, лікарських засобів, продуктів чи послуг, реклама яких заборонена документом.

Правила, що стосуються конкретних товарів та послуг:

Нагадаємо, у жовтні британський медіарегулятор Ofcom опублікував нововведення до ліцензії суспільного мовника Великої Британії, відповідно до яких з 2018 року планується трансляція не менше ніж ¾ програм оригінального виробництва каналами BBC One та BBC Two. Радіостанції ВВС відтепер мають транслювати ширший спектр музичних творів, ніж комерційні, й включати в ефір композиції нових талановитих музикантів країни. 

ms.detector.media