ms.detector.media
MediaSapiens
cbc.ca
01.11.2017 11:27
У Росії набув чинності закон про заборону анонімайзерів та VPN-сервісів
У Росії набув чинності закон про заборону анонімайзерів та VPN-сервісів
Поправки до закону «Про інформацію, інформаційні технології», які регулюють роботу анонімайзерів та VPN-сервісів у Росії, набули чинності.

Ті сервіси, які протягом 3 днів не закриють доступ до сайтів, заборонених Роскомнаглядом, будуть самі заблоковані. Шукати порушників будуть ФСБ і МВС, повідомляє «Радіо Свобода».

Анонімайзери мають під’єднатися до спеціальної системи Роскомнагляду і надавати інформацію про свого власника, мережеву адресу для доступу до системи, логіни і паролі доступу до ресурсу. Крім того, закон забороняє пошуковикам видавати посилання на заблоковані ресурси - в Росії це близько 80 тисяч сайтів.

Вимоги не поширюються на корпоративні VPN-мережі, держоргани і операторів державних інформаційних систем.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International раніше засудила прийняття цих поправок до закону, назвавши їх «останньою атакою в наступі на онлайн-свободи».

Також минулого місяця Роскомнагляд створив департамент, який вивчає можливості блокування інтернет-ресурсів, в тому числі анонімайзерів і VPN-сервісів. Влітку в Москві відбувся марш проти цензури та репресій в мережі «За вільний інтернет». За даними організаторів, у ньому взяли участь понад 3 тисячі учасників. Щонайменше двох затримали «за політичні плакати».

ms.detector.media