ms.detector.media
MediaSapiens
BBC
25.10.2017 12:18
Російські журналісти позиваються до ФСБ через «закон Ярової»
Російські журналісти позиваються до ФСБ через «закон Ярової»
Журналісти Олег Кашин та Олександр Плющев подають судові позови до ФСБ через вимогу установи до Telegram розкрити переписку користувачів.

Про це Олег Кашин написав на своїй сторінці в Facebook. Журналіст розповів, що часто використовує Telegram для спілкування й він та його співрозмовники розраховують, що в їх розмовах «не з'явиться хтось сторонній».

«Федеральна служба безпеки, користуючись своїм особливим становищем в державі, намагається порушити наші права, шкодячи тим самим розвитку всього суспільства, а якщо зовсім утилітарно - то і технологій, економіки, тобто навіть якщо підійти до питання зовсім з іншого боку, все одно виявиться, що порушені наші права. Я вважаю, що наші права потребують захисту», - написав він.

Представляти інтереси журналістів у суді буде правозахисна організація «Агора». Ця організація вже представляла інтереси Telegram в справі проти ФСБ. Тоді месенджер оштрафували за відмову передати ключі шифрування переписки.

Керівник «Агори» Павло Чіков опублікував у своєму Telegram-каналі позовні заяви Кашина і Плющева.

Нагадаємо, згідно з так званим «законом Ярової» месенджери мають надавати правоохоронним органам інформацію для декодування переписки.  Також ці закони передбачають, що з 2018 року провайдери і стільникові оператори будуть зберігати переписку користувачів протягом півроку.

Раніше цього року російська Держдума ухвалила в останньому читанні законопроекти, які передбачають регулювання роботи месенджерів та забороняють засоби обходу блокування сайтів.

ms.detector.media