ms.detector.media
MediaSapiens
prixbayeux.org
06.10.2017 11:18
У Франції відкрили дошку пам'яті загиблим журналістам, серед яких і Павло Шеремет
У Франції відкрили дошку пам'яті загиблим журналістам, серед яких і Павло Шеремет
У французькому місті Байє в Нормандії 5 жовтня відкрили стелу пам'яті журналістів, які загинули в 2016-2017 роках, на якій згадано й вбитого в Києві Павла Шеремета.

Про це з місця подій повідомила головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик.

У дев'ятій щорічній церемонії відкриття нової стели в меморіальному парку взяли участь родичі та колеги загиблих журналістів.

«Я розповідала про те, яким був Шеремет. І про те, що розслідування вбивства по суті заморожено, а остання прес-конференція зі звітом про розслідування була в лютому. Вже після церемонії зрозуміла, що мені все ще складно говорити про Павла в минулому часі», - зазначила Севгіль Мусаєва-Боровик.

Вона також повідомила, що на церемонії згадали зокрема вбитого в червні у Мексиці журналіста Хав'єра Вальдеса. Незадовго до вбивства він написав книгу «Наркожурналістіка», де розповідав про те, як мексиканські журналісти розслідують діяльність наркокартелів. Як писав MediaSapiens, цього року в Мексиці загинуло вже дев'ять журналістів.

Крім того, на церемонії згадали Бахтіяра Хаддада, Стефана Вільньова і Вероніка Робера, які загинули в червні 2017 року під час штурму в західному Мосулі.

Як пише Independent, «Меморіал репортерам» в 2006 році започаткували міжнародна недержавна організація «Репортери без кордонів» (Reporters sans frontières) разом з мерією м.Байє. Меморіальний комплекс займає територію довжиною в півкілометра між кладовищем, де поховані учасники висадки союзників у Нормандії в 1944 році, і музеєм Нормандської битви. Таке рішення запропоновав і реалізовав французький художник і архітектор Самуель Кракелен.

У парку розташовані білі кам'яні стели, присвячені загиблим кожного року журналістам. За задумом, у меморіалі будуть згадані тисячі імен співробіників ЗМІ з різних країн, які загинули під час виконання своїх професійних обов'язків, починаючи з 1944 року. У м. Байє також щороку вручають премію Bayeux-Calvados найкращим воєнним кореспондентам.

Нагадаємо, відомий журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство гаразі не встановило ані вбивць, ані замовників злочину.

ms.detector.media