ms.detector.media
MediaSapiens
realist.online
28.09.2017 17:12
Услід за Facebook свідчити про втручання РФ у вибори в США запросили Google та Twitter
Услід за Facebook свідчити про втручання РФ у вибори в США запросили Google та Twitter
Керівників компаній Alphabet (Google) та Twitter запросили у Конгрес США для надання свідчень в рамках розслідування про втручання Росії в американські вибори 2016 року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

Представників компанії Facebook також знову запрошено свідчити з цього приводу в Конгресі.

Нагадаємо, цього місяця сомережа Facebook виявила близько 3 тисяч платних політичних рекламних оголошень, які публікувалася в період виборчої кампанії в США. Усі пости робилися через 470 несправжніх сторінок і акаунтів, які керувалися з одного центру на території Росії. Загальна вартість купленої ними реклами у Facebook склала 100 тисяч доларів.

Одне з джерел агентства в Сенаті США повідомило, що компанії Google, Twitter та Facebook запрошено комітетом з розвідки Сенату на відкриті слухання, які пройдуть 1 листопада. А керівники комітету з розвідки Палати представників США заявили, що наступного місяця буде проведено відкрите слухання з представниками деяких технологічних компаній, щоб «краще зрозуміти, як Росія використовувала онлайн-інструменти та платформи, аби посіяти розбрат і вплинути на наші вибори».

Представники Facebook та Google підтвердили, що вони отримали запрошення від комітету, але поки що невідомо, чи візьмуть вони участь. Twitter наразі не надав відповіді Reuters.

У Палаті представників не повідомили, які саме компанії запрошені для надання свідчень, однак джерело з комітету повідомило, що законодавці мають заслухати дані від тих же трьох компаній, що й Сенат.

«Законодавці з обох партій все сильніше непокояться через те, що соціальні мережі могли грати ключову роль в російській операції впливу», – зазначають в Reuters.

Минулого тижня Дональд Трамп, який переміг на цих президентських виборах, назвав заяву Facebook про втручання РФ у вибори містифікацією. 

А вчора, 27 вересня,  президент США в своєму Twitter звинуватив Facebook, інші соціальні мережі та два медіа у змові проти нього.

«Facebook завжди був проти Трампа. Соцмережі завжди були проти Трампа, звідси і фейкові новини. New York Times (перепросила) і Washington Post були проти Трампа. Змова?», – написав пан Трамп, додавши в наступному твіті, що натомість звичайні люди його підтримали.

Засновник та генеральний директор Facebook Марк Цукерберг з заявою президента не погодився.

«Facebook дає людям голос, дозволяє кандидатам спілкуватися безпосередньо і допомагає мільйонам людей голосувати. Трамп каже, що Facebook проти нього, ліберали кажуть, що ми допомогли Трампу [перемогти на виборах]. Обидві сторони засмучуються через ідеї і контент, які їм не подобаються. Ось що означає управляти платформою для всіх ідей», – написав бізнесмен на своїй сторінці в Facebook.

Як писав MediaSapiens, після заяви Facebook про знайдені рекламні оголошення Сенат США повідомив, що запитає у компанії більше даних про російське втручання у вибори.

21 вересня генеральний директор Facebook Марк Цукерберг повідомив, що компанія надасть усю знайдену інформацію владі США та продовжуватиме розслідувати цю справу. Пан Цукерберг також заявив, що Facebook візьме на роботу ще 250 фахівців для запобігання подібним загрозам й розширить партнерство з виборчими комісіями по всьому світу.

ms.detector.media