ms.detector.media
MediaSapiens
LesInrock
22.09.2017 12:12
«Путін стежить за вами»: французький журнал дізнався деталі про запуск RT France
«Путін стежить за вами»: французький журнал дізнався деталі про запуск RT France
Французький журнал Les Inrockuptibles взяв інтерв’ю в Ксенії Федорової – головної редакторки французької версії каналу Russia Today, яка розпочне роботу в грудні.

Про це в огляді преси пише російська служба мережі міжнародних французьких суспільних радіостанцій RFI.

Випуск  журналу від 20 вересня вийшов під заголовком «Путін стежить за вами», а матеріал журналістки Амелі Кентель (Amélie Quentel) розпочинається реченням «Володимир Путін зовсім скоро опиниться в ваших вітальнях».

У вступі до інтерв’ю пані Кентель переповідає останні міжнародні скандали, повязані з холдингом «Россия сегодня»: чутки про втручання в президентські вибори в США, конфлікт глави RT Маргарити Сімоньян з «Репортерами без кордонів», звинувачення в наклепі під час передвиборної кампанії президента Франції Еммануеля Макрона.

У статті згадується випадок, коли журналістка RT Ксенія Федорова дорікнула пану Макрону в тому, що під час його президентської кампанії журнлістам «Россия сегодня» відмовили в акредитації до його штабу. На що президент відповів, що RT – це не ЗМІ, а органи пропаганди.

Як виявилося, головним редактором телеканалу RT France стане саме Ксенія Федорова.

Журнал Les Inrockuptibles дізнався, що пані Федоровій 36 років, в RT вона працює з 2005 року, коли мережу телеканалів було засновано. Ксенія Федорова хотіла стати дипломатом, але потім вирішила, що журналістика – це «найкращий засіб, щоб змінити світ».

До Франції вона переїхала менше року тому, а до цього очолювала відеоагентство холдингу «Россия сегодня» Ruptly в Берліні. У своєму матеріалі Амелі Квентель натякає, що Федорова не говорить французькою: під час інтерв'ю практично єдиним словом, яке вона сказала цією мовою, стало «liberté» («свобода»).

Як зазначила головна редакторка, телеканал RT France має на меті «надавати французькій аудиторії достовірну інформацію швидко й не однобічно, показувати іншу частину історії. (...) Надавати іншу перспективу, однак не те, що в ЗМІ називають "російської точкою зору" – це абсолютна брехня».

За словами Федорової, RT France, як і підрозділи RT в інших країнах, буде намаперед інформаційним каналом. Однак крім цього планується запуск спеціальної програми для молоді, «враховуючи, що RT дуже популярний в соціальних мережах».

Також пані Федорова розповіла, що RT планує робити ставку на репортажі, щоб занурити глядача в тему, й ці репортажі будуть виходити практично без монтажу, адже, за її словами, монтаж часто навмисно приховує щось від публіки.

Редакція RT France розташується в офісній будівлі в передмісті Парижа Булоні в приміщенні площею 1800 квадратних метрів. Редакція знаходитиметься поряд з офісами великих французьких медіа TF1 і Canal +. Працювати на каналі будуть близько 50 журналістів з 100 – 130 співробітників.

За словами Ксенії Федорової, журналісти з популярних медіа хочуть працювати в RT. Але претендувати на посади зможуть і молоді випускники шкіл журналістики. Головред заявила, що планує наймати медійників, які будуть розділяти її підхід до інформації. Тож пані Федорова передбачає, що чимало журналістів «мейнстрімних медіа», які працювали все життя в одному місці, не підійдуть, тому що RT «ламає такий підхід до інформації».

Телеканал RT France мав розпочати мовлення ще до президентських виборів у Франції, але ці плани порушила криза. Канал отримав ліцензію терміном на дев'ять років.

В інтерв'ю іншому французькому виданню Challenges, Ксенія Федорова розповіла, що RT France мовитиме цілодобово, а в прямому ефірі – 12 годин. Бюджет каналу на 2018 рік становить 20 мільйонів євро. 

Нагадаємо, телеканал RT отримав 1,22 млрд рублів (близько 500 млн грн) для запуску мовлення французькою в 2017 році.

Тим часом влада США зобов'язала компанію, яка керує американською версією мережі RT,  зареєструватися в Міністерстві юстиції США як іноземний агент. Реєстрація не припинить функціонування організації, але вимагатиме від неї регулярного подання документів, в яких мають бути вказані надходження коштів від іноземних держав та пов'язані з ними контакти в США. Також весь медіаконтент RT після реєстрації має бути позначений як такий, що створений під впливом та за фінансування російського уряду.

ms.detector.media