ms.detector.media
MediaSapiens
Facebook
13.09.2017 19:20
В Азербайджані соцмережі не вбивають, а рятують журналістику – блогер
В Азербайджані соцмережі не вбивають, а рятують журналістику – блогер
Азербайджанський блогер Гамід Гамідов переконаний, що в його країні Facebook перебрав на себе роль незалежних ЗМІ.

Про це він сказав на на Другій медіа-конференції Східного партнерства, яка відбувалася 13 вересня в Києві.

«Дуже часто ми чуємо слова про те, що соцмережі вбивають журналістику. У нас геть інша ситуація. В Азербайджані соцмережі рятують журналістику і журналістів. Адже в нас активно закриваються газети та сайти. Без роботи лишаються багато відомих, досвідчених журналістів. Вони йдуть з професії в піар чи інші сфери. Але журналістика – це в першу чергу покликання. Тож багатьох із нас Facebook врятував – тут ми можемо продовжувати оперативно ділитися важливою інформацією, висловлювати свою думку, аналізувати події, хоча й не отримувати за це зарплату. Коли в мене питають, яке в нас найпопулярніше медіа, я кажу “Facebook”, і це не іронія», - розповів він.

Гамід Гамідов зазначив, що саме Facebook має найбільшу популярність в його країні. За його словами, з майже 10 мільйонів населення близько Азербайджану близько 2 зареєстровані в цій соціальній мережі.

«Тож нашим медіа не треба виборювати популярність у соціальних мереж, ми їм вдячні за можливість вільно висловлюватися», - зазначив блогер.

Проте пан Гамідов уточнив, що нерідко азербайджанські блогери й у Facebook утримуються від коментування гострих тем, побоюючись за свою безпеку.

Раніше Гамід Гамідов 15 років пропрацював в азербайджанських ЗМІ. Зараз на його сторінку в Facebook підписано майже 12 тисяч осіб. У 2013 році MediaSapiens передрукував його резонансний пост з 36 побажаннями президенту Ільхаму Алієву, серед яких було побажання жити в іншій країні.

Нагадаємо, цього року азербайджанський блогер Мехмат Гусейнов отримав два роки в’язниці за «наклеп» на поліцію. Крім того, суд в Азербайджані визнав журналіста Ніджата Амірасланова винним в опорі поліції і присудив йому 30 днів арешту.

Днями президент Азербайджану Ільгам Алієв помилував російського блогера Олександра Лапшина, якого в липні засудили до трьох років ув'язнення за відвідування Нагірного Карабаху без дозволу влади Азербайджану. Напередодні Лапшин намагався накласти на себе руки, проте в'язничні наглядачі змогли запобігти спробі суїциду.

ms.detector.media