ms.detector.media
Ярослав Зубченко
Скрін-шот Інтера
05.09.2017 11:02
«Молодий митрополит»: журналісти подарували піар священнику на день народження
«Молодий митрополит»: журналісти подарували піар священнику на день народження
У сюжеті «Подробностей» коментатори прирівнюють 50-річний ювілей митрополита Антонія до «Другої Пасхи». Також «Інтер» разом із «Україною» піарить на цій темі Вадима Новинського.

25 серпня на «Інтері» та 26 серпня на «Україні» вийшли матеріалами з ознаками незвичної замовності — на честь дня народження телеканали пропіарили митрополита Бориспільського та Броварського, керуючого справами УПЦ МП (Українського православної церкви Московського патріархату) Антонія. Причому, якщо «Сегодня» просто розповіли про благодійність священнослужителя, то «Інтер» випустив сюжет аж із чотирма хвалебними синхронами, в одному з яких Антонія прямо прирівняли до Ісуса Христа.

Кореспондентка Ліна Зеленська в останньому сюжеті «Подробностей» 25 серпня розповідає: «В Свято-Вознесенском женском монастыре собрались тысячи верующих. Игуменья Феодосия рассказывает, сегодня у них большой праздник — юбилей празднует митрополит Антоний».

Тривалість цього матеріалу становить три з половиною хвилини, але впродовж цього сюжету нам так і не пояснюють, чим Антоній заслужив таке ставлення: про жодні його вчинки, досягнення чи взагалі бодай якусь діяльність журналісти не згадують.

Натомість глядачу подають цей синхрон місцевої ігумені Феодосії: «Митрополиту Антонію день народження, ювілей 50 років. І свято, радість. Пасха. Втора Пасха в нас сьогодні».

Пасха вважається, ні багато ні мало, головним святом православ’я, воскресінням Ісуса Христа. Тож доречнішим було б уже назвати це другим Різдвом, адже Антоній народився цього дня, а не воскрес. Та з поваги до вірян краще було б узагалі не подавати цієї заяви в ефір, тим паче що священника й так хвалять у сюжеті достатньо.

Наприклад, після короткої біографічної довідки про священника каже його шкільна вчителька Антоніна Орсак: «Антоній — наш учень. І ми дуже щасливі, що з нашої школи вийшла така людина. Людина, яка вчилася добре. Ангельський вид мала в школі».

Далі кореспондентка анонсує коментар Вадима Новинського (постійного бенефіціара релігійного піару): «Поздравить митрополита с юбилеем сегодня приехали многие его друзья...»

Історію «дружби» чоловіків у сюжеті жодним чином не згадують, а дарма. Вони разом привезли в Україну благодатний вогонь, Новинський, разом із іншими членами «Опозиційного блоку», брав участь у Хресній ході УПЦ МП, одним із організаторів якої був Антоній. А ще майже рік тому з Новинського зняли депутатську недоторканість через буцімто співучасть у злочині на користь Антонія. За даними прокуратури, Новинський був відповідальним за незаконне утримання (фактично викрадення) секретаря чинного на той момент Митрополита Київського і всієї України Володимира. Це буцімто було методом тиску на Митрополита, аби той віддав своє місце Антонію, що буцімто був лояльнішим до Януковича.

У сюжеті Новинський хвалить свого друга: «Это человек, истинно божий человек, который ходит всегда перед Богом и перед людьми. Он всю свою душу, всю свою жизнь полагает перед Богом и не ищет лицеприятия, не ищет какой-то похвалы человеческой. Он ищет в первую очередь, и работает, и все делает для славы Божией. А, конечно, слава человеческая его догоняет за его благие дела, за его доброе сердце». Що це за «благі діла», так і лишається незрозумілим.

Далі митрополита вітає також предстоятель УПЦ МП Онуфрій, а сам ювіляр дарує монастирю мощі: «В саме сьогоднішній ювілейний день я б хотів би преподнести монастирю ці мощі, частинку мощей Святого Миколая, до якого будуть прикладуватися і сестри святої обителі, і всі паломники, які досить багато приїжджають сюди в наш монастир. І тепер кожна людина особливо молиться за мир в нашій Україні».

Цікаво, що саме ці мощі, а не день народження священника були інформаційним приводом у начитці ведучої перед сюжетом: «Жители маленького закарпатского села Чумалево теперь смогут поклониться мощам святого Николая Чудотворца. Реликвию привезли в местный Свято-Вознесенский монастырь. Кто преподнес такой дар, и по какому случаю...» При цьому в сюжеті їм приділено лише один синхрон самого іменинника.

Телеканал «Україна» теж розповів про цю подію, щоправда, лише наступного дня і взагалі без згадок про свято. Ведуча Анна Панова заявляє: «Поклониться мощам Николая Чудотворца теперь можно в Вознесенском монастыре на Закарпатье. Ковчег с останками на вечное хранение монастырю передал управляющий делами Украинской православной церкви митрополит Антоний».

Далі це коментує сам Антоній: «Радуються і сестри святої обителі, і всі паломники, які досить багато приїжджають сюди...»

А от після нього в сюжеті знову виринає Вадим Новинський з учорашнім коментарем. Тільки тепер складно зрозуміти, про що каже депутат і навіщо: «Это человек, истинно божий человек, который ходит всегда перед Богом и перед людьми. Он всю свою душу, всю свою жизнь полагает перед Богом и не ищет лицеприятия, не ищет какой-то похвалы человеческой. Он ищет в первую очередь, и работает, и все делает для славы Божей». Хто? Це підмонтована похвала Миколи Чудотворця чи позбавлена контексту похвала Антонія? Забравши з новини згадку про день народження, журналісти зробили заяву Новинського ще більш хвалебною, адже тепер у ній навіть немає формального приводу.

Після перегляду сюжетів залишається головне запитання: а навіщо телеканали взагалі про це повідомили? Якщо це був матеріал про мощі, то чому про них нічого не розповіли? Якщо це був матеріал про ювілей, то чому журналісти уникли згадок хоча би про якісь досягнення Антонія, що роблять його 50-річчя вартим висвітлення в новинах? Складається враження, що ці сюжети — просто піарний подарунок для друга від Вадима Новинського.

Як сказав колись сам митрополит Антоній, «журналисты являются глазами общества. Информация, которую вы несете людям, во многом формирует представление о действительности. [...] Как вы воспользуетесь властью слова, зависит только от вас. Пусть вашими критериями станут евангельские истины, на которые всегда будут ориентироваться собственные мерила добра и зла».

Складно оцінити, чи відповідають ці сюжети євангельським істинам, але вони точно не відповідають журналістським стандартам.

Детальніше про це й те, як тележурналісти призначили батьків винними у смерті дитини, а «Інтер» страждав амнезією, читайте в публікації «Вибух у центрі Києва? Не важливо… Моніторинг теленовин за 21–26 серпня 2017 року».

ms.detector.media