ms.detector.media
MediaSapiens
mariusgeanta.ro
17.08.2017 17:54
Аналітики The Economist вибачилися за вислів «громадянська війна» про Донбас
Аналітики The Economist вибачилися за вислів «громадянська війна» про Донбас
Дослідницька організація The Economist Intelligence Unit вибачилася за фразу «громадянська війна на Донбасі», яку було вжито в описі рейтингу найкомфортніших міст світу, опублікуваному в журналі The Economist.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Як видання писало раніше, згідно зі щорічним дослідженням, яке проводять експертів The Economist, Київ посів 131 місце зі 140 у списку найкомфортніших для життя міст.

На помилку звернули увагу у Посольстві України у Великій Британії, надіславши до редакції листа із проханням виправити її. Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко відзначила, що в Україні триває не «громадянська війна», а військова агресія Кремля, як це  визнали в ООН, ОБСЄ, Раді Європи та інших організаціях.

Крім того до The Economist щодо цього звернувся постійний читач Олександр Волков. Текст свого листа він  виклав на своїй Facebook-сторінці. Пан Волков також попросив пояснити, чому дослідники вжили транслітерацію Donbass за російським зразком, а не Donbas за українським.

Українець відзначив, що вживання російських кліше свідчить про те, що над оцінкою Києва у рейтингу працював консультант з Росії, відтак сама позиція Києва у списку не викликає довіри.

Представник The Economist Intelligence Unit надіслав у Посольство України та Олександру Волкову майже ідентичні листи-відповіді, у яких вибачилися за використання словосполучення «громадянська війна на Донбасі».

«Ми змінили термін "громадянська війна" на "конфлікт" для усіх майбутніх завантажень дослідження та майбутніх звітів. Ми сподіваємось, це виправлять вже сьогодні в нашому офісі в Нью-Йорку. Ми також змінили Donbass на Donbas», – йдеться в відповіді дослідницької організаії.

Аналітик The Economist Intelligence Unit вибачився за помилку та назвав її «успадкованою проблемою»: «Коли конфлікт лише розпочався, його називали "громадянською війною" та "внутрішньою війною" чи "не міжнародною війною" у багатьох світових медіа та міжнародних організаціях».

Він запевнив, що використання хибного терміну не було зумовлене зовнішніми чинниками, а сам рейтинг є абсолютно коректним.

Посольство України у Великій Британії в своєму Twitter подякувало The Economist Intelligence Unit за виправлення помилки. «Ми поділяємо силу правди», – відзначили у відомстві.

Вчора посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф в своєму Twitter заявила, що їй важко погодитися з низькою оцінкою Києва у рейтингу комфортних для життя міст. «Так, є питання, однак завдяки реформам і рішучості я бачу, що це місто рухається вгору, а не вниз», – написала вона.

Нагадаємо, у червні відомий британський таблоїд The Daily Mail вніс правки в матеріал, в якому назвав Кримський півострів «південним заходом Росії». Того разу посольство України у Великій Британії надіслало до редакції The Daily Mail звернення, в якому нагадало, що Крим є українською територією, яка була незаконно анексована Російською Федерацією.

А минулого року Комітет Верховної ради у закордонних справах звертався до телеканалу BBC з приводу неприпустимості вживання терміну «громадянська війна» стосовно конфлікту в Україні.

ms.detector.media