ms.detector.media
MediaSapiens
The Balance
15.08.2017 12:50
LinkedIn судиться через сторонніх ботів, які збирають дані користувачів
LinkedIn судиться через сторонніх ботів, які збирають дані користувачів
Професійна соцмережа LinkedIn відстоює своє право заборонити третім сторонам збирати дані про користувачів та використовувати їх у своїх цілях.

Як пише BBC, користувачі часто оновлюють свої профілі в LinkedIn або змінюють основні дані перш ніж почати пошуки нової роботи. Однак, в мережі з’явилися боти, які фіксують ці зміни в профілях і потім сповіщають про це поточних роботодавців, попереджуючи, що їх працівники планують звільнитися. LinkedIn пообіцяла захистити користувачів та їх здатність контролювати інформацію, яку вони надають у соцмережі. 

Так, компанія звернулася до сервісу HiQ Labs, який займався моніторингом інформації в соцмережі, з вимогою припинити цю діяльність. На своє виправдання, сервіс заперечив, що не моніторить абсолютно усі профілі в LinkedIn, а лише своїх працівників, й запевнив, що не надсилає босам попередження про підозрілу активність у профілях їх підлеглих.

LinkedIn, яка належить Microsoft, назвала такі дії неприйнятними й подала до суду. Однак, суд Сан-Франциско зобов’язав LinkedIn зняти усі технічні обмеження, які не дозволяли ботам моніторити та збирати інформацію з мережі. Представниця компанії поідомила, що LinkedIn «розчарована рішенням» та планує подати апеляцію.

«Ця справа є цікавим прецедентом щодо того, як дані, опубліковані в Інтернеті, можуть потім бути відстежені та використані. З одного боку, коли люди шукають роботу, вони намагаються зробити інформацію про себе більш видимою, аби її легко побачили рекрутери. З іншого боку, вони не хочуть, аби ці дані були використані в такий спосіб, якого вони не передбачили», - зауважує BBC.

Нагадаємо, після маршу крайніх правих в Шарлотсвіллі (США) у Twitter почали ідентифікувати його учасників та викладати в мережу їх імена. Одного з них, Коула Уайта, звільнили з роботи, після того, як роботодавець дізнався про його погляди.

Як писав MediaSapiens, експерти з цифрової безпеки радять обережно ділитися фотографіями в мережі, оскільки користувачі після того втрачають контроль над їх подальшим використанням. В Україні дискусія про поширення фото в соцмережах почалася після флешмобу, в якому користувачі поширювали фото своїх дітей із хештегом #моїдіти.

ms.detector.media