ms.detector.media
Тетяна Гордієнко
15.05.2017 10:05
Let’s work! Огляд конкурсів, стипендій та онлайн-курсів для журналістів
Let’s work! Огляд конкурсів, стипендій та онлайн-курсів для журналістів
Стипендія Хуберта Хамфрі в США, навчання у Празі, фотоконкурс від National Geographic, онлайн-курс «Математика для журналістів» — ці та інші цікаві можливості ми зібрали для вас в одному місці.

Травневі свята закінчилися, пора відкинути подалі від себе лінивий настрій та братися до роботи. Або навчання. MediaSapiens підготував нову добірку конкурсів, грантів та стипендій для медійників, актуальних найближчим часом, та курсів, які можна пройти в онлайні в будь-який момент.

Конкурс відео від представництва ЄС в Україні

 

Прийом заявок — до 23 травня 2017 року.

Із 23 травня по 5 червня 2017 року — обрання переможців.

Представництво ЄС в Україні відкрило конкурс відео для професіоналів та аматорів на тему енергозбереження. Тематика відео: важливість енергозбереження в повсякденному житті; значущість енергозбереження як складової успішного реформування країни.

Учасники можуть обрати одну з категорій — для професіоналів чи для аматорів. Кожен ролик має тривати не більше трьох хвилин, бути оригінальним та не використовувати чужої інтелектуальної власності. Є вікові обмеження — учасникам конкурсу має бути від 14 до 30 років. Також необхідно отримати згоду всіх персонажів відео на його публікацію. Найкращі відеоролики будуть відзначені спеціальними призами та дипломами від Представництва ЄС в Україні.

Детальні вимоги до відео та форма заявки на конкурс — тут. Також за вказаним посиланням є декілька відео з майстер-класами, як зняти свій ролик.

Фотоконкурс Travel Photographer of the Year від National Geographic

Прийом заявок — до 30 червня 2017 року.

Конкурс проводиться в трьох категоріях: «Природа», «Люди» та «Міста». У кожній категорії буде обрано трьох переможців. За перше місце журнал виплачує винагороду в $2500. Переможці других і третіх місць отримають по $750 і $500 відповідно. Володар гран-прі також зможе взяти участь у десятиденній експедиції, організованій National Geographic, на Галапагоські острови.

Конкурс був започаткований фотографом Крісом Коу (Chris Coe) в 2003 році. Щороку конкурс отримує знімки з понад 90 країн світу. Фотографії переможців публікуються у фотокнизі «Подорож» (Journey). Також журнал організовує велику фотовиставку їхніх робіт у центрі Королівського географічного товариства.

Вартість участі — $15 за одну фотографію. Кількість знімків, які учасник може надіслати на розгляд журі, необмежена.

Більше інформації про конкурс та форма для надсилання робіт — на сайті журналу.

Стипендія Хуберта Хамфрі в США для журналістів

Прийом заявок — до 1 жовтня 2017 року (для кожної країни встановлено окремий дедлайн).

Час проведення — квітень — вересень 2018 року.

Програма Хамфрі призначена для «професіоналів, зацікавлених у зміцненні своїх лідерських навичок через обмін знаннями». Учасники програми отримають стипендію в одному з університетів США, які підтримують цю програму. Стипендіати не можуть обирати, який університет вони відвідуватимуть: розподіл здійснююють організатори, грунтуючись на інтересах та професійній діяльності учасників.

До речі, журналістика — не єдиний напрям, за яким діє стипендія Хуберта Хамфрі. Повний перелік рівнів складності навчання та сфер, у яких діє стипендія, можна переглянути тут. Щороку програма приймає близько 200 осіб.

Позмагатися за стипендію можуть власники ступеня бакалавра, з досвідом роботи не менше п’яти років, без попереднього досвіду проживання чи навчання у Сполучених Штатах (або з обмеженим досвідом), із лідерськими якостями та володінням англійською мовою.

Дедлайн подачі заявок встановлюється окремо для кожної країни — точна інформація доступна у відділі зі зв'язків із громадськістю посольства США або в офісі програми імені Фулбрайта. MediaSapiens звернувся до них, щоб уточнити дедлайн, і ми чекаємо на відповідь.

Більше інформації про стипендію — тут.

Журналістська стипендія імені Вацлава Гавела

Прийом заявок — до 31 травня 2017 року.

Час проведення — з 1 листопада 2017 року по 30 червня 2018 року.

«Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» (РВЄ/РС) приймає заявки на журналістську стипендію імені Вацлава Гавела на 2017–2018 академічний рік. На цю стипендію можуть податися журналісти з України, Росії, Білорусі, Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови. Це спільна ініціатива РВЄ/РС і Міністерства закордонних справ Чехії, за підтримки Prague Freedom Foundation і Dagmar and Vaclav Havel Foundation VIZE97. Мета стипендії — підтримати перспективних журналістів із країн, де є проблеми з вільними й незалежними засобами інформації.

У заявці на стипендію імені Вацлава Гавеланеобхідно надіслати мотиваційний лист, зразки робіт, два рекомендаційні листи, резюме, «Лист Вацлаву Гавелу» та копії сертифікату про знання англійської мови (не обовʼязково). Стипендіати отримають можливість стажуватися у редакціях головного офісу РВЄ/РС у Празі.

Завантажити форму заявки та отримати більше інформації можна за посиланням.

«Школа блогерів і громадських журналістів»

Прийом заявок — до 30 травня 2017 року.

Час проведення — із 7 липня по 23 серпня, для кожного міста свій розклад занять.

Десятиденні заняття літньої «Школи блогерів і громадських журналістів» пройдуть у чотирьох містах України. Організатори обіцяють учасникам навчання, практичні завдання, спілкування з досвідченими журналістами, відвідування редакцій, розваги та «багато-багато фану».

Заявки на участь у школі можуть подати молоді люди віком до 24 років (але можливі винятки), які активні в соцмережах, цікавляться журналістикою але не є професійними журналістами.

Учасники школи дізнаються, що таке журналістика, на яких стандартах та етичних нормах вона базується, навчаться працювати з інформацією, знімати відео та робити фотографії і обробляти їх у графічних редакторах.

Розклад занять школи в різних містах:

7–16 липня — Запоріжжя, на базі Запорізького національного університету;

21–30 липня — Чернівці, на базі Чернівецького національного університету;

2–11 серпня — Суми, на базі Сумського державного університету;

14–23 серпня — Полтава, на базі Полтавського національного педагогічного університету.

Анкету-заявку на участь можна заповнити тут.

Програма від Європейського інституту журналістики

Прийом заявок — до 25 травня 2017 року.

Час проведення — із 16 липня по 22 липня 2017 року.

Європейський інститут журналістики (EJI) пропонує можливість навчання для студентів та професійних журналістів у Празі, Чехія. Учасники розглянуть основні питання, пов'язані з журналістською етикою, особливості висвітлення конфліктів, релігійної тематики та бізнесу. Організатори залучають до програми учасників із різних країн, із різноманітними поглядами та переконаннями, тому обіцяють цікаві дискусії та обмін досвідом.

Програма здійснюється на базі Англо-американського університету, найстарішого приватного університету в Чехії. Організатори програми надають житло та дворазове харчування.

Більше інформації про програму — тут. Для подання заявки необхідно заповнити онлайн-форму та прикріпити рекомендаційний лист.

Стипендія від Вестмінстерського університету

Прийом заявок — до 13 жовтня 2017 року.

Початок навчання — січень 2018 року.

Міжнародна стипендія Вестмінстерського університету спрямована на те, щоб дати можливість іноземним студентам із країн, що розвиваються, здобути ступінь магістра в цьому навчальному закладі. Охочі можуть податися на будь-який курс університету, окрім програми MBA. В університеті є й факультет журналістики та масових комунікацій. Стипендія надається одному студентові щороку.

Стипендія покриває повну плату за навчання, проживання та авіаквитки в Лондон та назад. Важливий нюанс: перш ніж подаватися на отримання стипендії, потрібно оформити заявку на навчання в університеті за обраною спеціальністю та успішно пройти конкурс. Після цього потрібно завантажити форму заявки на стипендію та надіслати її поштою.

Повна інформація про стипендію та перелік підтверджувальних документів, необхідних для заявки, доступна за посиланням. Зверніть увагу, що у програмі описано чотири доступні стипендіальні програми у Вестмінстерському університеті. Тут ідеться про міжнародну стипендію «UK/EU international scholarship».

Конкурс на отримання гранту для фотографинь

The Women in Photography

Прийом заявок — до 30 травня 2017 року.

Сайт The Women in Photography оголосив конкурс на отримання гранту в $5000 для фотографинь. Окрім гранту на створення фотопроекту, переможиця зможе взяти участь у менторській програмі. Серед кураторів — директорка фотовідділу Financial Times Weekend Magazine Емма Баукетт і кураторка виставок в Національній портретній галереї в Лондоні та Британській галереї Тейт Сьюзен Брайт.

Мета гранту — боротьба з проблемою недостатнього представлення жінок у сфері фотографії та з гендерною дискримінацією. Переможицю буде оголошено 30 червня.

Більше інформації про грант та форма для подачі завки — тут. Для участі в конкурсі кандидаткам необхідно подати 10–15 знімків. До розгляду не будуть прийматися заявки від студенток, які були зараховані на навчання в період з 1 червня 2017 по 30 червня 2018 року.

Онлайн-курс «Розповідь історії зі звуком»

 

Час проведення — курс доступний постійно.

У цьому курсі журналістам пропонують навчитися працювати зі звуком: як поєднувати його зі своєю історією, як запланувати та здійснити запис аудіо в студії чи безпосередньо на місці події. Окремі підпункти курсу присвячені технічному обладнанню та максимально ефективному використанню можливостей мікрофона.

Курс є безкоштовним та відносно коротким — близько години. Для доступу до лекцій курсу потрібна реєстрація на сайті Poynter.news University. Матеріали доступні в мережі постійно. Викладач — Ендрю ДеВігал (Andrew DeVigal), мультимедійний редактор The New York Times.

Детальний опис курсу та реєстрація — тут.

Онлайн-курс «Математика для журналістів: допомога з числами»

Час проведення — курс доступний постійно.

Цей курс охоплює основи математики та їх застосування в роботі саме журналістами: наприклад, як розрахувати середню вартість життя в певному регіоні або оцінити розміри натовпу. Творці курсу зазначають, що хочуть зробити математику звичним інструментом журналістів, та обіцяють багато тестів та інтерактивних завдань.

Курс безкоштовний, але необхідна реєстрація на Poynter.news University. Приблизна тривалість курсу — три години. Дедлайнів чи інших часових обмежень для проходження цих занять немає. Викладачка курсу — Деббі Вулф (Debbie Wolfe), ад'юнкт-професорка журналістики в Університеті Південної Флориди.

Більше інформації та реєстрація на курс — тут.

Онлайн-курс «Інтерв’ю»

Час проведення — курс доступний постійно.

У цьому курсі зібрані поради, які допоможуть удосконалити навички ведення інтерв'ю. Як ефективно підготуватися до розмови, які питання можуть зірвати інтерв'ю, а які, навпаки, пожвавлять його, та як уникнути ситуації, коли важлива частина розмови відбувається неофіційно, «не для запису». Також творці курсу обіцяють продемонструвати слухачам силу особливо важливого в цьому жанрі вміння — слухати співрозмовника.

Викладач курсу — Чіп Скенлон (Chip Scanlan), викладач Інституту Пойнтера. Для доступу до лекцій курсу потрібна реєстрація на сайті Poynter.news University. Онлайн-курс доступний постійно за посиланням. Для доступу потрібна реєстрація на сайті Poynter.news University.

ms.detector.media