ms.detector.media
MediaSapiens
The Guardian
28.04.2017 16:05
Австралійська поліція незаконно отримала записи дзвінків журналіста
Австралійська поліція незаконно отримала записи дзвінків журналіста
Федеральна поліція Австралії зізналась в незаконному отриманні записів дзвінків журналіста.

Глава поліції Ендрю Колвін (Andrew Colvin) заявив, що співробітники без ордера отримали доступ до записів телефонних дзвінків між офіцером і місцевим журналістом. Таким чином, правоохоронці порушили закон про зберігання даних.  Відповідно до закону, прийнятому в 2015 році, телефонні оператори зобов'язані зберігати інформацію про дзвінки протягом двох років, проте поліція може отримати доступ до них тільки з ордером. Також вона повинна була повідомити журналістові про свої дії.

Пан Колвін наголосив на тому, що поліція отримала доступ лише до метаданих дзвінків, а не до самих розмов: дата і час викликів, тривалість дзвінків, телефонні номери абонентів та місце розташування співрозмовників. Інформація збиралась в рамках розслідування витоку інформації з відомства, але як тільки поліцейські зрозуміли, що порушують закон, одразу видалили записи.

За словами очільника Федеральної поліції Австралії, дії співробітників - це «людська помилка». Водночас, відомство бере на себе відповідальність за порушення закону й змінить систему отримання даних таким чином, аби співробітники не змогли отримати їх без необхідного рівня доступу.

Водночас директорка з правового захисту Юридичного центру з прав людини (The Human Rights Law Centre) Емілі Хоуі (Emily Howie) розкритикувала австралійське законодавство щодо зберігання даних. На її думку, воно створює ризики для свободи ЗМІ в країні.

«Той факт, що поліція може так легко отримати доступ до особистої інформації в будь-який час, безумовно, має стримуючий ефект для свободу слова. Давайте не будемо забувати, що мова не тільки про метадані журналістів. Австралійське законодавство про доступ до метаданих є одним із найжорсткіших в західному світі. Це дозволяє правоохоронним органам стежити за людьми без їх відома», - прокоментувала вона.  Втім, це поки перше порушення закону про зберігання даних з часу його введення в 2015 році.

Нагадаємо, минулого року виявилося, що поліція Квебеку таємно прослуховувала телефонні дзвінки журналістів. Правоохоронці отримали ордери на відстеження дзвінків журналістів, але не зареєстрували їх. 

ms.detector.media