ms.detector.media
MediaSapiens
The Guardian / AP
14.02.2017 16:00
«Ми нагороджуємо фотографа, а не злочин» - як фото вбивства російського посла виграло на World Press Photo
«Ми нагороджуємо фотографа, а не злочин» - як фото вбивства російського посла виграло на World Press Photo
Вибір переможця World Press Photo спровокував дискусії серед журі конкурсу - чи варто було обирати цей знімок як «фото року»?

Фундація World Press Photo оголосила переможців свого фотоконкурсу. Цього року на конкурс надійшло 80,408 фотографій від 5,034 фотографів з 125 країн світу.

Премію за «фото року» отримав фотограф Бурхан Озбіліджі (Burhan Ozbilici), який зняв вбивство російського посла в Туреччині Андрія Карлова. Фотограф зробив з місця події фоторепортаж «Замах в Туреччині» ( An Assassination in Turkey), але World Press Photo нагородили премією лише один знімок

«Рішення про присудження призу Бурхану Озбіліджі було спірним. Голова журі, Стюарт Франклін (Stuart Franklin), розкритикував цей вибір», - пише The Guardian.  На думку Франкліна, таким чином ми «схвалюємо поєднання мучеництва та публічності».

«Його фотографія, без сумнівів, є важливою. Водночас, я голосував за присудження їй нагороди в одній з категорій, але я був категорично проти обирати її "знімком року". Я голосував проти. Вибач, Бурхан. Це фотографія вбивства, вбивці і вбитого, обох видно на одному кадрі. Морально це так само складно опублікувати, як обезголовлення, яке здійснюють терористи», - написав Стюарт Франклін.

Інша членкиня журі, Мері Ф. Калверт (Mary F. Calvert), підкреслила, що організація «нагороджує фотографа, а не нагороджує злочин». На її думку, фото має важливу історичну цінність. «Воно втілює в собі ненависть і відчай в нашому сучасному світі. Це наша робота, як фотографів, іноді показувати людям речі, які виглядають не дуже гарно. Глядачі самі вирішать, як реагувати», - прокоментувала вона.

Виконавча редакторка Associated Press Саллі Buzbee (Бурхану Озбіліджі працює в AP - MS) сказала, що агентство неймовірно пишається своїм фотокореспондентом. «Ця фотографія рідкісна, вона була зроблена без підготовки і дає розуміння однієї з найскладніших проблем в світі - насильницького екстремізму», - додала редакторка.  

Як розповів сам фотограф, у той момент, коли він робив свої  знамениті знімки, він думав про велику відповідальність за свою роботу перед усіма незалежними журналістами. «Я відчував, ніби журналісти в усьому світі говорили мені: "Ей, чоловіче, ти представляєш всіх нас. Не йди! Стій! Ми підтримуємо тебе"». Серія Бурхана Озбіліджі «Замах в Туреччині» також перемогла у конкурсі Spot News в категорії «Історії».

Цьогорічний вибір переможців World Press Photo у восьми категоріях виділив домінуючі теми новин минулого року, аналізує The Washington Post. Серед них - конфлікти в Сирії та Іраку, кризи міграції в Європі, смерть кубинського лідера Фіделя Кастро, Олімпійські ігри в Ріо.

Фундація World Press Photo була заснована в 1955 році та базується в Амстердамі. Організація просуває візуальну журналістику, а її нагороди є одним з найпрестижніших в галузі.

ms.detector.media