ms.detector.media
Ярослав Зубченко
06.02.2017 16:16
Брюнетки проти білявок на телеканалі «Україна»
Брюнетки проти білявок на телеканалі «Україна»
Журналісти «України», очевидно, перебуваючи у полоні гендерних стереотипів, підготували огляд щодо непристойної поведінки білявок за кермом.

«Блондинка за рулем», - констатує брюнетка Анна Панова у «Событиях» на телеканалі «Україна» 23 січня. На екрані з’являється відповідний титр. Констатує, тому що це речення за структурою начитки виражає завершену думку: «Блондинка за рулем. В Ивано-Франковске полиция остановила внедорожник, который мчался по встречной полосе. За рулем оказалась женщина...»

На тому, що за кермом була саме білявка, увагу акцентують ще декілька разів: «Это уже не первый случай, когда белокурые дамы пренебрегают правилами, да еще и ведут себя вызывающе», «по встречке на дорогом внедорожнике. За рулем - блондинка, которой правила дорожного движения не писаны». Далі - кадри, на яких жінка заявляє, що не п’яна, а також твердження правоохоронців, що вона їм погрожувала впливовими знайомими та двічі називала різні терміни вагітності. Здавалося б, посміялися (?) та й досить. Але канал «Україна» ні з того ні з сього перетворює цю подію на привід для тенденційного огляду: «За прошлый год немало белокурых автолюбительниц прославились непристойным поведением на дороге. Вот блондинка на лабутенах...»

Після цього журналісти подають одразу три історії з білявками, що непристойно поводили себе за кермом: крики, образи та жаргонізми в ефірі. Усі відео архівні, себто кожну з цих історій канал висвітлював. Сюжет наповнений зневажливої суб’єктивності, на кшталт «ругалась как сапожник». А про одне з відео журналістка Анна Гришіна навіть заявляє, що воно набрало «в Інтернеті» рекордну кількість переглядів. Мабуть, більше, ніж 2.8 млрд. у Gangnam Style на YouTube.

Незрозуміло, навіщо двом журналісткам укріплювати гендерні стереотипи про жінок за кермом і чому телеканал вирішив перетворити своїх журналістів на оглядачів смішних відео, але ми візьмемо на себе сміливість вказати на пару фактів. Минулого року в Україні відбулося 138 тисяч ДТП, на фоні яких три відео з білявками не мають вагомого статистичного значення. Згідно з інформацією Транспортного департаменту США, чоловіки пропорійно утричі частіше п’ють за кермом і утричі частіше потрапляють в аварії, ніж жінки. Щодо даних по Україні, таких же конкретних даних не вдалось знайти, однак в 2015 році «Укрінформ» публікував інфографіку, згідно із якою 65% ДТП скоюють чоловіки а 35% – жінки, при цьому у більшості випадків аварії з участю жінок не мають тяжких наслідків, тоді як чоловіки набагато частіше стикаються «лоб в лоб» або ж збивають пішоходів.

А якщо говорити про журналістику, то 2016 року Пулітцерівську премію за висвітлення місцевих новин отримала Кара Фітцпатрік, блондинка.

Детальніше про це та те, як можна піаритися на дітях, смітті і замахах на життя, читайте у публікації Новини про «ніби як» та «добавлю від себе». Моніторинг теленовин за 23–28 січня 2017 року

 

 

ms.detector.media