ms.detector.media
MediaSapiens
The Daily Beast
18.01.2017 10:17
«Прес-корпус США» написав відкритого листа до Дональда Трампа (Доповнено)
«Прес-корпус США» написав відкритого листа до Дональда Трампа (Доповнено)
Головний редактор Columbia Journalism Review Кайл Поуп (Kyle Pope) за кілька днів до інавгурації обраного президента США Дональда Трампа опублікував до нього відкритого листа від імені прес-корпусу. У ньому він спробував прояснити, як журналісти бачать відносини між адміністрацією президента та Американським прес-корпусом.

У листі йдеться, що відносини між сторонами будуть напруженими, і це не сюрприз: «За останні кілька днів з'являлися повідомлення про те, що ваш прес-секретар розглядає можливість вигнати ЗМІ з Білого дому. Це та модель поведінки, яка прослідковувалась протягом усієї вашої передвиборчої кампанії». Обраному президенту нагадали про те, як він відмовляв деяким виданням у доступі до його кампанії, погрожував їм судовими позовами та ображав у Twitter окремих журналістів.

«Ви уникали преси, коли ви могли і зневажали норми прес-пулу та нехтували проведенням регулярних прес-конференцій. Ви висміювали репортера, який написав щось, що вам не сподобалося, тому що він має інвалідність», - нагадується в публікації. Автор листа зазначив, що хоча Конституція захищає свободу преси, але вона не диктує, як президент повинен виконати цей припис.

Журналіст також виділив кілька пунктів, у яких спробували описати, що очікує президента в найближчі чотири роки.  Від імені прес-корпусу, він пообіцяв детально стежити за роботою нового уряду, не надавати слова тим чиновникам, які відверто спотворюють правду та самим вирішувати, коли давати спікерам та заступникам Трампа можливість говорити «off the record».

«Доступ є бажаним, але не має вирішального значення. Ми добре справляємось із завданням знаходити альтернативні шляхи для отримання інформації, якщо прямий доступ преси до Білого дому буде обмежено», - йдеться в листі. «Якщо ви думаєте, що можете закрити двері перед носом у журналістів, які не погоджуються з вашими правилами - подивіться на написане вище».

«Ми вирішуємо, скільки давати часу в ефірі вашим спікерам та заступникам. Ми будемо вказувати на людей, які неодноразово спотворюють або викривляють правду, та в найбільш кричущих випадках заборонятимемо їм з'являтися в наших виданнях», - також заявляється у документі.

«Ми вважаємо, що існує об'єктивна правда. Якщо ви або ваші представники будете казати або писати в Twitter очевидну брехню, ми заявимо про це, неодноразово. Якщо ви або ваші представники щось сказали, це може бути новиною, але новиною буде і той факт, що ця заява не витримує ніякої критики», - йдетсья в іншому твердженні листа.  

«Ми будемо пильно стежити за роботою уряду. Ви і ваша команда сидите в Білому домі, але уряд США доволі об'ємний. Ми відправимо кореспондентів в усі органи влади, відомства, знайдемо джерела серед чиновників. Поки ви будете намагатися контролювати, що повідомляють з крила, де розташовано кабінет Президента, ми стежитимемо, як вашу політику втілюють», - пообіцяли представники прес-корпусу.

Журналісти також мають намір об'єднатися та встановити для себе «більш високі стандарти роботи, ніж будь-коли раніше». «Ви спробували розділити пресу і використати конкуренцію між репортерами для розпалювання сімейних сварок. Цьому настає кінець. Ми тепер розуміємо, що завдання з висвітлення вашої роботи вимагає, щоб ми працювали разом і допомагали одні одним, коли це можливо», - зазначив автор листа.

«Ми граємо в довгу гру. При кращому сценарії, ви будете на цій роботі протягом восьми років. Ми були тут з моменту заснування республіки, і наша роль в цій великій демократії була ратифікована і зміцнена. Ви змусили нас переглянути фундаментальні питання про те, хто ми і навіщо ми тут. За це ми дуже вдячні», - підсумувується в документі. Наприкінці листа, обраному президенту побажали насолодитися його інавгурацією.

Нагадаємо, на своїй першій прес-конференції, обраний президент Дональд Трамп відмовився відповідати на питання від кореспондента CNN Джима Акости (Jim Acosta), назвавши телеканал «фейковим». Згодом репортер повідомив, що прес-секретар Білого дому Шон Спайсер погрожував вигнати Акосту з конференції, якщо він спробує поставити ще одне питання.

ms.detector.media