ms.detector.media
Володимир Малинка
Фото: yoirene.com
26.12.2016 11:04
Встигніть у цьому році: розкішні лонгріди 2016-го
Встигніть у цьому році: розкішні лонгріди 2016-го
Минає рік, а з ним і багато тем, що ви їх обділили увагою. Ми обрали десятку зарубіжних та українських «довгих текстів», які ви ще встигаєте прочитати у 2016-му.

1. «Україна та світ 2030»

Не здивуюсь, якщо ви бачили цей текст, але відклали на потім через його масштаби. Це «потім» настало. Прекрасний лонгрід від видання «Новое время». Журнал попросив експертів із різних галузей від економіки й культури до інновацій та освіти подумати про те, як зміниться їхня сфера діяльності за ці 14 років і що повинна зробити в цих напрямах Україна.

Про Україну в лонгріді думали Євген Глібовицький, засновник pro.mova; Андерс Аслунд, старший науковий співробітник американського аналітичного центру Atlantic Council; науковець Олександр Пасхавер та історик Ярослав Грицак. Про світ — Лілія Шевцова, старша наукова співробітниця Brookings Institution, і Томас Фрідман, американський журналіст, трикратний лауреат Пулітцерівської премії. Словом, пора читати.

«Світ опинився у стані, який би італійський філософ Антоніо Грамші назвав Interregnum: коли колишні інститути і стандарти не працюють, а нові ще не оформилися. Ми потрапили в паузу між постмодернізмом, який розпочався після розпаду СРСР, і новим етапом. Це час розбору завалів. Так, це нормально для історичної перезміни. Але ненормально, якщо ця перезмінка перетвориться в довгу епоху виносу сміття. І навряд чи це комфортний час для життя», — пише Лілія Шевцова.

Якщо ви вподобаєте цей лонгрід, то вам можуть сподобатися й інші проекти «Нового времени». Раджу зупинитися на цих:

2. «Битва за Америку»

Текст прописують лікарі для всіх, хто досі не відійшов від виборів у США. Кажуть, спецпроект від «Ліга.Net» заспокоює та формує критичне мислення. Лонгрід описує основні питання, які хвилюють американців, виборчу систему США і, звісно, Дональда Трампа. Також «Ліга» згадує про «третю силу», що впливає на результати виборів. Спойлер: це не масони.

Хорошим доповненням до курсу з «трампології» буде й матеріал у The New Yorker Donald Trump’s ghostwriter tells all. Про письменника, який написав за Трампа книжку «Мистецтво угоди» (The Art of the Deal), а тепер розчарувався. «Я намазав помадою свиню, — пише Тоні Шварц. — Я глибоко каюсь, що зобразив Трампа у кращому світлі. Це принесло йому широку увагу і зробило його значно чарівнішим, ніж він є насправді».

3. «Справжніх буйних мало»

Якщо ви все ж не бачите світлого майбутнього в нашої Землі чи просто не знайшли тут свого місця — треба чітко розуміти, коли починати збирати валізу на Марс. Видання «Фокус» потурбувалося й детально описало, як Ілон Маск доставлятиме нас на іншу планету. «Немає нічого особливо дорогого в ракетах. Просто ті, хто їх будував і обслуговував в минулому, робили це жахливо неефективно», — дарує надію Маск.

Ще один хороший лонгрід «Фокуса» на тему технологій — «Машиністи часу, або Назад в майбутнє». Тут можна прочитати про те, як українські розробники дозволяють подорожувати в часі й просторі за допомогою віртуальної реальності. Надихнетесь і, можливо, трохи відкладете свої плани про Марс. Та не назавжди, звісно. Хто ж не хоче на червону планету?

4. «Українська Антарктида»

Випав сніг, кажете, холодно? Тепер подумайте, як нашим науковцям в Антарктиді. У квітні цього року додому повернулася ювілейна XX антарктична експедиція. «Дзеркало тижня» присвятило цій події проект, у якому детально описує роботу українців на холодному континенті: «Масштаб досліджень, проведених українськими вченими під час зимувань і сезонних експедицій в Антарктиді, вражає, їх значення важко переоцінити. Але проблема нестачі коштів — вічна, і часто через неї українська антарктична програма буквально висить на волосині».

Раджу також звернути увагу на інші лонгріди від «Дзеркала»:

5. «Тролесфера»

Це епічний текст від «Texty.org» про формування #зради в соціальних мережах. Ба більше, в матеріалі подано цілі інтерактивні «галактики», які автори проекту будували, виходячи зі зв’язків у Facebook. Тут візуально показано, як функціонує мережа та як поширювалася ідея «Майдану 3.0». «Ми зараз живемо у постфактуальному світі, коли значення має емоційне налаштування, а не факти. Тролі працюють з емоціями і конспірологією», — пишуть (борці з тролями) автори проекту.

Із цьогорічних проектів «Текстів» заслуговує на увагу й мультимедійний лонгрід «Свидовець. Анатомія Карпат», який розповідає про проблеми гірського регіону, зокрема вирубку лісів, та його перспективи.

6. «Чому ІДІЛ виграє битву в соціальних мережах» (Why ISIS Is Winning the Social Media War)

Вдале доповнення попередньої «Тролесфери» від видання Wired. Сьогодні ISIS є настільки ж медіаконгломератом, наскільки бойовою силою. І видання доступно пояснює, чому: ISIS використовує чи не весь спектр новітніх лазівок до користувачів — від Fаcebook до PepsiCo та BuzzFeed. Тож бренд ісламської держави пронизує нашу культурну сферу.

7. «Якою буде Африка через 100 років» (What Africa will look like in 100 years)

Цей гарячий материк привертає все більше уваги. The Telegraph вирішив утамувати інформаційну спрагу щодо Африки й випустив «довгий текст». Задумайтеся: до 2050 року більше половини Африки (2,2 млрд людей) житимуть у містах, які швидко зростають. Це еквівалент населення Китаю. Але таке швидке зростання міст супроводжувалося збільшенням злиднів і багатьох інших соціальних проблем. Як із цією інформацією жити решті світу — читайте в лонгріді.

Також зверніть увагу на інші лонгріди Telegraph:

8. «Мати Індії, що вмирає» (India's dying mother)

Лонгрід від BBC про одну з найбільших річок Землі — Ганг. Зі своїми неосяжними розмірами вона вважається вкрай забрудненою: відходи від фабрик і ферм однієї з найбільш динамічних економік у світі, а також кремації віруючих індуїстів зробили воду річки токсичною. Натомість індійський прем'єр-міністр Нарендра Моді обіцяє очистити річку за два роки. Побачимо, чи йому це вдасться.

9. «Леонард Коен робить це темніше» (Leonard Cohen makes it darker)

Цього року пішов із життя Леонард Коен — канадський поет, письменник і співак, якого називали «хрещеним батьком мороку» за його сумну творчість. The New Yorker за місяць до цього опублікував прекрасний нарис. Текст переповнений щирим захоплення Коеном, що надає лонгріду легкого романтичного сяйва. Життя Леонарда, як книжка, якої не хочеться припиняти читати. Коли він дізнався, що його муза була невиліковно хвора, написав їй такі рядки: «Що ж, Меріен, ми дійшли до того часу, коли справді настільки старі, що наші тіла розсипаються, і я думаю, скоро слідуватиму за вами. Знайте, я так близько позаду вас, що як ви простягнете руку, напевне, зможете мене торкнутись. І ви знаєте, що я завжди любив вас за вашу красу й мудрість, але хіба потрібно про це казати, ви це знали постійно. Тепер я просто хочу побажати вам дуже гарної подорожі. Прощавай, мій давній друг. Нескінченна любове, ми ще побачимося».

10. «Секретне життя підлітків у Tumblr» (The secret lives of Tumblr teens)

Лонгрід про те відчуття, коли ви «здобули мільйон послідовників, заробили більше грошей, ніж ваша мама, просували схему дієтичних таблеток, втратили свій блог, і… вам виповнюється 16 років». Tumblr, якщо ви ще досі не в темі західних підліткових захоплень, — це така служба мікроблогів, яка включає різні картинки, статті, відео та гіфки, що збираються в тамблелог. Цікавий текст від New Republic відкриє для вас соціальну мережу, яка ще не надто популярна в Україні, та її популярного блогера — Піцу. «На Tumblr, ви можете насолоджуватися анонімністю, кажучи, що хочете... Ви можете почати стільки Tumblrs, скільки хочете: кожен — для різних шарів вашої особистості».

Але це ще не все, тому що обрати якісь тексти з усього калейдоскопу лонгрідів за рік —  неймовірна мука. Ви також можете почитати про те, як мрія китайського мільярдера створити шедевральний фантастичний фільм зазнала величезного фіаско тут. І ще тут зворушливий текст від The New York Times про чоловіка, який п’ять років шукає під водою свою дружину після цунамі в Японії. І, звісно, не забудьте про неперевершений лонгрід від «Детектора медіа» про суспільне мовлення в Україні — це ж топ-тема наступного року.

Усе, тепер ви повністю озброєні чтивом на ці останні грудневі дні.

ms.detector.media