ms.detector.media
MediaSapiens
mynule.com
25.11.2016 10:22
У мережу виклали базу даних про 40 000 співробітників НКВС часів Великого терору
У мережу виклали базу даних про 40 000 співробітників НКВС часів Великого терору
Російське товариство «Меморіал» опублікувало на своєму сайті довідник «Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939» з даними про 39 950 співробітників НКВС, які працювали в органах держбезпеки.

Про це пише Meduza.

База розміщена за адресою nkvd.memo.ru та реалізована як сайт вікі. Шукати персоналії можна як за алфавітом, так і за місцем служби, званням та нагородами, а також за категорією «репресовані». У картці зазначаються також, в залежності від повноти відомостей про конкретну людину, дати початку і кінця служби.

Основним джерелом для бази були накази НКВС з особового складу - наприклад, про присвоєння спеціальних звань або про звільнення. «Інформація з наказів доповнена біографічними даними з інших джерел - в першу чергу, про загиблих і зниклих без вести в роки Великої Вітчизняної війни, а також про тих, яких було піддано репресіям», - повідомили в «Меморіалі».

Довідник буде корисний для тих, хто цікавиться радянською історією. Так, зокрема, за допомогою довідника стане можливо атрибутувати безліч співробітників держбезпеки періоду Великого терору, відомих досі лише за прізвищем [...] - з підписів в слідчих справах або з згадок в мемуарних текстах. Поява довідника - суттєвий крок до більш поглибленого і точного розуміння трагічної історії нашої країни в 30-ті роки ХХ століття.

Довідник «Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939» був вперше випущений на компакт-диску в травні 2016 року. Укладач довідника - дослідник Андрій Жуков. Як повідомлялося, на складання бази у нього пішло 15 років.

Раніше MediaSapiens писав про те, що Національне управління архівів та документації США створило профільну сторінку на популярному ресурсі giphy.net для публікації рухомих історичних зображень.

ms.detector.media