ms.detector.media
MediaSapiens
EPA
23.11.2016 14:16
Шведські ЗМІ попросили ООН заступитися за журналістів у Туреччині
Шведські ЗМІ попросили ООН заступитися за журналістів у Туреччині
Представники найбільших шведських ЗМІ написали відкритого листа з вимогою зупинити переслідування журналістів в Туреччині.

Автори листа зазначили, що після спроби перевороту 15 липня в Туреччині були закриті 170 видань, 144 журналістів було заарештовано, цитує The Guardian. «Туреччина в даний час, безумовно, є найбільшою в світі в'язницею для журналістів, займає 151-ше місце з 180 країн в індексі свободи преси Репортерів без кордонів», - йдеться в листі.

Шведські журналісти також вказали на те, що нещодавно був заарештований редактор газети Cumhuriyet Мурат Сабунчу (Murat Sabuncu) та кілька інших працівників газети. Їм усім були висунуті звинувачення в «підтримці терористів».

Керівники шведських ЗМІ звернулися до міністра закордонних справ країни Маргот Вальстрьом  з проханням направити до Туреччини уповноваженого від ООН для забезпечення безпеки журналістів. Вони привітали намір Вальстрьом  підняти питання про журналістів в Туреччині на Раді безпеки ООН (Швеція увійде до складу Радбезу в 2017 році), але зазначили, що «потрібно більше».

Редактори вважають «абсолютно незрозумілою» існуючу стратегію Швеції з питань реформи в Туреччині, оскільки в ній не наголошується на необхідності більшої незалежності ЗМІ. «З огляду на ескалацію подій в Туреччині, ми вважаємо, що дуже важливо переписати стратегію шведського уряду, включивши пункт про "вільні та більш незалежні засоби масової інформації" в якості одного з пріоритетів в Туреччині», - йдеться в листі.

За даними Reuters, після спроби державного перевороту в Туреччині більше 100 000 осіб були звільнені з роботи або відсторонені.  37 000 осіб були арештовані протягом останніх трьох з половиною місяців.

MediaSapiens писав про те, що після спроби державного перевороту в Туреччині, уряд закрив понад 100 ЗМІ і видав ордери на арешти 48 журналістів.

Раніше про підтримку редакції Cumhuriyet оголосили чимало німецьких засобів масової інформації.  

ms.detector.media