ms.detector.media
MediaSapiens
Sostav
22.11.2016 16:35
У Росії іноземними агентами визнали майже 150 організацій - «Громадський вердикт»
У Росії іноземними агентами визнали майже 150 організацій - «Громадський вердикт»
За останні чотири роки в Росії 148 некомерційних організацій були внесені до реєстру «іноземних агентів».

Як повідомляє фонд «Громадський вердикт», лише 11 з них були внесені до реєстру добровільно, решта 137 потрапили до списку за рішенням російського Міністерства юстиції.

«Практика застосування закону в останні місяці змістилася від активного включення в реєстр нових неурядових організацій до посилення тиску і збільшенню санкцій щодо організацій, вже включених до реєстру», - йдеться у звіті Фонду.  Як наслідок, 26 організацій виключили з реєстру через самоліквідацію, а 18 – через відмову від іноземного фінансування.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International раніше заявила про те, що дія закону про «іноземних агентів» зменшила як кількість неурядових організацій в Росії, так і обмежила їх фінансування. «Російське суспільство платить високу ціну за критичну позицію уряду щодо неурядових організацій», -  йдеться у повідомленні Amnesty International.

Нагадуємо, що у грудні минулого року Держдума Росії у другому і третьому читанні ухвалила проект закону, який зобов'язує російські ЗМІ повідомляти Роскомнагляду про іноземне фінансування. 

Раніше цього року до списку потрапили дві некомерційні організації - міжрегіональна громадська організація «Бюро громадських розслідувань» і міжрегіональна громадська організація «Комітет із запобігання катувань».

ms.detector.media