ms.detector.media
MediaSapiens
Screen Shot, Freedom House
15.11.2016 16:21
Freedom House: Україна опустилася в рейтингу свободи інтернету
Freedom House: Україна опустилася в рейтингу свободи інтернету
Україна втратила одну позицію у світовому рейтингу свободи інтернету, змістившись із 24 місця на 25-те.

Статус свободи у всесвітній глобальній мережі в Україні, як і у 2015 році, оцінено як «частково вільний», зазначається у доповіді Freedom House. 

Укладачі аналізували дані медіа та користувацької активності у період від червня 2015 до травні 2016 року.

Зокрема, за останній рік в Україні не зафіксовано фактів блокування соціальних медіа або інформаційних додатків, але водночас у дослідженні вказуються випадки блокування контенту інформації політичного і соціального спрямування, а також вказуються, що траплялися арешти блогерів та інших користувачів Інтернету. 

Оцінювання статусу свободи в різних країнах відбувалося за 100-бальною шкалою, де «0» позначає країни з найбільш вільним Інтернетом у світі, і «100» - найменше вільним. Україна у цьому рейтингу отримала 38 балів. Поруч із нею - Киргизстан, Мексика, Туніс, Замбія, Індія та Еквадор.

Сусід України на сході і півночі - Російська Федерація - отримала статус «не вільної» країни з доступом в Інтернеті та має 65 балів, Білорусь - «не вільна» з 62-ма балами, Туреччина - «не вільна» з 61 балом, а, наприклад, західний сусід України - Угорщина - отримала статус «вільної» з 27 балами. Серед інших країн, Сполучені Штати Америки визнані «вільними» з 18 балами, Німеччина - «вільна» з 19 балами і Франція має статус «вільна» з 25 балами. 

Найкраща ситуація зі свободою інтернету - в Естонії (6), Ісландії (6) та Канаді (16).

У дослідженні сказано, що позиція України залежить від ситуації на сході країни, оскільки «сепаратисти» блокують українські веб-сайти. Головними ознаками зниження позицій України у рейтингу є факти чинення у червні 2015 - травні 2016 років тиску з боку бойовиків, що призвело до тимчасового блокування десятків сайтів у східних областях країни. 

Також зазначається, що українська влада зробила суворішою політику щодо так званих «сепаратистських» та «екстремістських» виразів в режимі онлайн, а багато користувачів були затримані, оштрафовані і навіть ув'язненні за таку діяльність. Окремо звертається увага, що українські націоналістичні хакери «зливали» в інтернеті персональну інформацію тисячів журналістів, які працювали на сході країни, ставлячи під загрозу їх приватність та безпеку.

Минулого року Україна набрала 37 балів зі 100.

2015 рік

2016 рік

Навесні Міжнародна правозахисна організація Freedom House у Вашингтоні повідомила про те, що рівень свободи ЗМІ у світі за 2015 рік впав до найнижчого рівня за останні 12 років. Як зауважили спостерігачі, обмеження діяльності журналістів спричинене тиском політичних, кримінальних та терористичних елементів. 

ms.detector.media