ms.detector.media
MediaSapiens
datatechitp.com
12.10.2016 11:23
Google попередив російських активістів та журналістів про спроби спецслужб зламати їхню пошту
Google попередив російських активістів та журналістів про спроби спецслужб зламати їхню пошту
Низка російських громадських організацій та журналістів отримали 11 жовтня сповіщення про спробу зламу електронної пошти.

Про це пише Meduza.

За словами оппозиционера Олега Козловского, сповіщення отримали щонайменше 16 осіб, у тому числі він сам, віце-президент Transparency International Олена Панфілова, колишній муніципальний депутат Максим Кац, колишній фігурант «Болотної справи» Микола Кавказький, журналісти Дмитро Ткачов, Андрій Бабицький, Ілля Клішин, а також учасник дослідницької групи Bellingcat Арік Толер. 

Консультант з безпеки Transparency International Олексій Шляпужников, у свою чергу, написав, що метою атак стали «три домени некомерційних організацій повністю та особисті поштові скриньки співробітників […], 11 журналістів, 5 експертів». В інтерв’ю Medialeaks він заявив, що було атаковано більше сотні поштових акаунтів. 

За словами Козловського, більшість з тих, хто повідомив про спробу зламу, отримали сповіщення від Google з текстом «Можливо спецслужби намагаються вкрасти ваш пароль». 

Такі ж сповіщення журналіст Роман Шлейнов виявив у квітні 2016 року на своїй пошті, якою користувався лише для надсилання запитів до ВТБ. 

Наприкінці квітня 2016 опозиціонери Олег Козловський та Георгій Албуров повідомили, що їхні акаунти в Telegram були зламані. У Telegram повідомили, що для входу в акаунти використовувалися коди, надіслані через SMS, однак Козловський та Албуров заявили, що не отримували повідомлень. 

Як відзначають у Google, поява попереджень щодо спроб спецслужб заволодіти доступом до акаунту не означає факт зламу, а тільки те, що в компанії думають, що спроба зламу була. Система, яка попереджує користувачів про спроби зламу, працює з 2012 року. 

Раніше Reuters написав про те, що минулого року в Yahoo таємно створили нестандартне програмне забезпечення для моніторингу всіх вхідних повідомлень електронної пошти своїх клієнтів для отримання конкретної інформації. Вся інформація після обробки нібито передавалася в Агенство національної безпеки або ФБР. Компанія Yahoo невдовзі спростувала інформацію Reuters про передачу даних з листування користувачів розвідці США.

ms.detector.media