ms.detector.media
MediaSapiens
Сейткази та Асет Матаєви, today.kz
03.10.2016 11:18
Комітет захисту журналістів вимагає владу Казахстану негайно звільнити Матаєвих
Комітет захисту журналістів вимагає владу Казахстану негайно звільнити Матаєвих
Комітет захисту журналістів (CPJ) закликає владу Казахстану негайно зняти всі звинувачення проти Сейткази Матаєва (Seytkazy Matayev), голови Спілки журналістів Казахстану та голови Національного прес-клубу Казахстану, а також його сина Асета Матаєва (Aset Matayev), директора незалежної інформаційної агенції KazTag.

Про це йдеться у заяві CPJ на сайті організації.

Вирок у їхній справі, відповідно до повідомлень у пресі, очікується 3 жовтня. 

Обидва Матаєви були затримані наприкінці лютого за звинуваченнями в ухиленні від сплати податків і розтраті державних коштів. Антикорупційне бюро спочатку звинуватило Seytkazy Matayev у розкраданні 380 000 000 коштів, переданих інформаційним комітетом Казахстану і державною монополією KazakhTelecom Національному прес-клубу та агенції KazTag відповідно до договору з метою сприяння національній політиці. Влада також звинуватила Сейткази Матаєва (Seytkazy Matayev) в несплаті 327 000 000 тенге у вигляді податків, пов’язаних з безіменним, нібито незаконним підприємством. Асет Матаєв (Aset Matayev), якого звільнили після арешту в лютому, проте пізніше знову заарештували в березні, звинувачується у тому ж. 

«Уряд Казахстану лиш соромить себе цими звинуваченнями і затриманням команди незалежних журналістів - батька та сина», - заявила координаторка СPJ у Європі та Азії Ніна Огнянова. 

«ЗМІ Матаєвих забезпечують таку необхідну в Казахстані платформу для альтернативних новин та інформації. Ми закликаємо владу відмовитися від цієї справи та відпустити Сейткази та Асета Матаєвих без зволікань». 

Раніше цього року Асет Матаєв сказав СPJ, що звинувачення проти них були репресивними. «Ми завжди повідомляли правду. Ми відображали факти про події у Казахстані, такими, як вони дійсно були. Комусь при владі це не сподобалося», - сказав він. 

Виступаючи під слухання справи в суді 27 вересня  Сейткази Матаєв сказав, що причинами переслідування було «обмеження нашої професійної діяльності, перешкоджання захисту свободи слова та громадянської активності журналістів у Казахстані». 

Сторона обвинувачення вимагає тривалі терміни ув’язнення - 6 років та 8 місяців для Сейткази Матаєва та 6 років для Асета Матаєва - у випадку, якщо обидва будуть визнані винними. Обвинувачувачі також просять накладення арешту на власність журналістів та заборонити Асету Матаєву проводити будь-яку господарську діяльність протягом трьох років після відбуття тюремного ув’язнення згідно з повідомленнями місцевої преси. Майно включає приміщення Національного прес-клубу Казахстану. 

Матаєвим пред’явили обвинувачення в Алматі, де батько й син працювали та жили до арешту. Справа, а також обоє обвинувачених, пізніше були передані столиці Казахстану, Астані, там поліція лишила Матаєвих в орендованій квартирі під домашнім арештом. 

Сейткази Матаєв неодноразово говорив журналістам про те, що за останні місяці стан його здоров’я погіршився, і що принаймні один раз охоронці в орендованій квартирі відмовили йому в доступі до лікаря. Перше слухання у суді (23 серпня) було відкладене після того, як старшого Матаєва доставили в лікарню через високий тиск. За повідомленнями у ЗМІ, Матаєв страждає від гіпертонії та прискореного серцебиття. 

Комітет Матаєва, група колег та друзів, що сформувалася після його арешту, закликали казахську владу відмовитися від усіх звинувачень і дозволити Сейткази отримати медичну допомогу. 

Раніше цього року відому журналістку Ґузяль Байдалінову засудили до півтора року позбавлення волі, визнавши її винною за звинуваченнями в наклепі.

ms.detector.media