ms.detector.media
MediaSapiens
udemy.com
12.09.2016 10:55
«Facebook необхідний редактор»: медіаексперти закликають до змін після суперечки через фото
«Facebook необхідний редактор»: медіаексперти закликають до змін після суперечки через фото
Суперечки з приводу цензурування відомої фотографії війни у В'єтнамі висунули на перший план побоювання, чи справляється соцмережа зі своєю роллю в якості основного джерела новин для користувачів.

Напруженість у відносинах між Facebook та новинною індустрією досягла найвищої точки минулого тижня. Соцмережа цензурувала відомий знімок, який свого часу завоював Пулітцерівську премію, тому що на ньому зображено голу дитину, що порушує «стандарти спільноти».  У п'ятницю Facebook скасувала своє рішення, визнавши «глобальне значення цього знімка в документуванні певного моменту», пише The Guardian.

«Але суперечка ще раз підняла проблему, на яку раніше вказували журналісти і фахівці з етики: недоліки в алгоритмі та шляхах поширення новин через Facebook», - пише видання. Критики вказують, що компанія прийняла таке рішення виключно з PR-міркувань, і це має послужити тривожним дзвінком для борців за свободу слова. Facebook став компанією, яка грає значну роль в журналістиці, при цьому, дуже погано обладнана і підготована для цього. 

Деякі сподіваються на те, що скандал стане поворотним моментом для генерального директора Марка Цукерберга. На думку критиків, він має моральне зобов'язання розуміти свою роль в якості «найвпливовішого в світі редактора» і зробити значущі кроки, щоб зробити Facebook відповідальним за те, що він поширює.

Емілі Белл, директор Tow Center for Digital Journalism Колумбійському університеті вважає, що соціальній мережі треба усвідомити, як це - бути видавцем, публікувати та поширювати новини.  «Якщо вони цього не зроблять - такі випадки будуть ставатися з ними знову і знову».

Джейн Кіртлі, професор журналістської етики і права в Університеті штату Міннесота порівнює соцмережу з іграшкою, яка потрапила в руки дітей, які ще замалі, аби з нею гратися. «Нам потрібно щось більше, ніж просто алгоритм. Потрібні живі люди, які будуть фактично зупиняти і аналізувати подібні речі», - зазначила вона.

Цукерберг відмовився визнати Facebook медіакомпанією або видавництвом, натомість дотримуючись назв «технічна компанія» та «платформа». Але ідея неупередженої платформи нещодавно була поставлена під сумнів, коли з'ясувалося, що співробітники Facebook просували в тренди деякі новини. Потім компанія звільнила всю команду, яка виконувала цю роботу, і доручила алгоритму обирати, які новини потраплятимуть в тренди. Майже одразу в топі видачі новин почали опинятися фейкові або вульгарні новини.

«Facebook потрібен редактор - аби зупинити Facebook від редагування», - прокоментував Джефф Джарвіс, професор журналістики City University of New York. «Це необхідно, аби врятувати Facebook від самої себе, аби принципи враховувалися при встановленні правил».

Нагадаємо,  одна з найбільших газет Норвегії Aftenposten опублікувала на першій шпальті звернення до генерального директора Facebook Марка Цукерберга. Газета розкритикувала соціальну мережу за політику цензури, оскільки адміністрація Facebook зажадала видалити зі сторінки видання знамениту фотографію Ніка Ута часів В'єтнамської війни, так як на знімку зображена  гола дівчинка. 

Також MediaSapiens писав про намір Євросоюзу змусити Google та Facebook платити видавцям за контент. 

ms.detector.media