ms.detector.media
MediaSapiens
Alamy
27.08.2016 15:00
ЄС може зобов'язати Google та Facebook платити видавцям за контент
ЄС може зобов'язати Google та Facebook платити видавцям за контент
Єврокомісія планує посилити права авторів контенту.

Новинні організації матимуть ширші права вимагати плату від цифрових гігантів, таких як Google і Facebook в обмін на використання їх контенту, пише The Guardian. Ці заходи є частиною ряду  реформ, які Європейська комісія планує винести на консультації у вересні. Таким чином в ЄС хочуть зменшити вплив великих операторів на ринок.

Чиновники вважають, що концентрація великої частки ринку в руках невеликої кількості гравців призводить до «розбалансованості» переговорів між авторами контенту і сервісами, які використовують їх контент. Крім того, реформа допоможе збільшити інвестиції в новий оригінальний контент.

В рамках реформи видавці отримають право вимагати авторські відрахування від пошукових систем, новинних агрегаторів і соціальних мереж за публікацію фрагментів їхніх текстів. Кожен видавець буде володіти ексклюзивним правами на опублікований ним контент.

Раніше подібні кроки привели до закриття Google News в Іспанії. Тоді іспанська влада зобов'язала Google платити новинним ресурсам за демонстрацію фрагментів їх контенту у видачі свого новинного агрегатора, навіть всупереч бажанню або небажанню іспанських видавців.

Нагадаємо, Google профінансував проекти 128 новинних видань з 23 європейських країн в рамках проекту Digital News Initiative Innovation Fund. «Фонд у розмірі 150 мільйонів євро покликаний запалити нове мислення та дати європейським ЗМІ різних масштабів простір для випробування нових рішень, експериментів та інновацій у цифровому вимірі», - йдетсья у офіційному блозі компанії.

ms.detector.media