ms.detector.media
MediaSapiens
Facebook
28.07.2016 17:50
Косово відмовилося покарати журналіста через сатиру на переворот в Туреччині
Косово відмовилося покарати журналіста через сатиру на переворот в Туреччині
Косово відхилило прохання Туреччини покарати журналіста через сатиричний відгук на спробу перевороту, яка відбулася 15-16 липня.

Після спроби перевороту 15 липня журналіст Берат Бужала написав у Facebook: «Закликаю громадян Республіки Косово, які відпочивають у Туреччині сприяти армії». В коментарі журналіст використав смайлик із висунутим язиком, натякаючи на його несерйозність, повідомило агентство Reuters.  «Це найбільш серйозний переворот з моменту появи Facebook», - зазначив Бужала.

У журналіста в Facebook близько 40 тисяч підписників. Його новинний портал gazetaexpress.com є найбільшим у Косово – щодня його читають близько мільйона осіб. Через цей пост в соцмережі турецьке посольство в Пріштіні направило ноту в МЗС Косово з вимогою вжити заходів щодо журналіста.

Міністр закордонних справ Косова Енвер Ходжай повідомив, що запит посольства Туреччини у Приштині був неприйнятний. Він висловив сподівання, що непорозуміння буде вирішене.

Сам журналіст не коментував суперечку. Асоціація журналістів Косова засудила ноту турецького посольства, назвавши її неприйнятною і скандальною. Вона також закликала Приштину закрити посольство Туреччини.

Варто відзначити, що Туреччина є основним прихильником Косово, що проголосило незалежність від Сербії в 2008 році.

Сьогодні стало відомо про те, що влада Туреччини закрила 16 телеканалів, 23 радіостанції, 45 газет, 15 журналів, 29 видавничих будинків і три новинних агентства. Вчора в країні було видано ордери на арешт 47 журналістів. На початку цього тижня було видано ордери на арешт 42 інших журналістів.

ms.detector.media