ms.detector.media
MediaSapiens
ilgiornale.it
27.07.2016 17:58
Експерти викрили 1649 фейкових сюжетів російських ЗМІ - огляд дезінформації
Експерти викрили 1649 фейкових сюжетів російських ЗМІ - огляд дезінформації
Від жовтня 2015 року прокремлівські ЗМІ розповсюдили 1649 неправдивих новин, статей і сюжетів російської пропаганди. Про це йдеться у щотижневому «Огляді дезінформації», який публікує спеціальна оперативна група Євросоюзу STratCom East, що бореться проти російської кампанії з дезінформації.

Фейкові повідомлення розповсюджувалися 18-ма мовами, повідомляє STratCom East. Таким чином, все більше країн стають ціллю для пропаганди.  Найбільша кількість дезінформації - 936 зареєстрованих випадків - була поширена російською мовою. Таким чином, їх цільовою аудиторією були мешканці країн Балтії та Кавказу, Україна та Білорусь. 

Експерти відзначають, що «російськомовна прокремлівська кампанія дезінформації також спрямована на російськомовні меншини в багатьох країнах далеко за межами російських кордонів».

1649 неправдивих новин, статей і сюжетів російської пропаганди, 18 мовами. З них - 936 російською та 173 англійською мовами. Повна таблиця з переліком неправдивих сюжетів зайняла 174 сторінки.

На другому місці за кількістю поширених фейкових новин - англійська мова. Вони поширювалися як на маленьких та маловідомих сайтах, так і на Russia Today та Sputnik. «Незважаючи на свою обмежену аудиторію, вплив цих новин не можна недооцінювати - ці сайти виступають в якості джерел для інших дезінформаційних сайтів на інших мовах», - відзначають автори огляду.

Окрім найбільш поширених для розповсюдження фейків російської, англійської та чеської мов, чимала кількість матеріалів вийшли болгарською, грузинською, німецькою, угорською та словацькою мовами.

В територіальному розрізі, найбільш екзотичною країною для прокремлівської дезінформації стала Венесуела. Венесуельський телеканал випустив в ефір сюжет, в якому йшлося про те, що ЮНІСЕФ звинувачує Україну в агресії в Донецькій та Луганській областях. Звичайно, сюжет був фейковим.

Експерти склали повну таблицю фейкових новин, яка зайняла 174 сторінки.

ms.detector.media