ms.detector.media
MediaSapiens
Hong Kong Free Press
27.07.2016 11:05
У Китаї ув'язнили двох журналістів за «незаконне підприємництво»
У Китаї ув'язнили двох журналістів за «незаконне підприємництво»
Двоє співробітників гонконгських сатиричних журналів засуджені до тюремних термінів у Китаї за ведення протизаконного бізнесу.

Видавець Ван Цзямін і редактор Го Чжунсяо працювали над журналами New-Way Monthly  та Multiple Face. Ці видання спеціалізувалися на чутках про китайських політичних лідерів, повідомляє BBC. Журнали виходили в Гонконзі, де ЗМІ користуються відносною свободою, проте їх копії потрапляли і на материковий Китай. Захист журналістів в суді аргументував, що на материкову частину Китаю потрапило тільки вісім копій одного з журналів, і ті дісталися друзям видавця.

Журналісти були заарештовані в 2014році на материковій частині Кмтаю, згодом обидва визнали свою провину в суді. Ван Цзямін був засуджений до п'яти років ув'язнення, а Го Чжунсяо - до двох років і чотирьох місяців.

Такі дії китайського уряду розглядаються як чергова спроба приборкати пресу в Гонконгу, пише Al Jazeera. Журнали видавалися на законних підставах в Гонконзі, але Пекін набагато жорсткіше контролює засоби масової інформації на материку.

«Через це ув'язнення двох журналістів з Гонконгу складається враження, що китайський уряд продовжує утискати і залякувати усіх, хто виступає із критикою за межами материкової частини Китаю», - коментує Які Ван, представниця нью-йоркського Комітету із захисту журналістів.

Нещодавно влада Китаю вирішила закрити «надто незалежні» новинні сайти. Ці сайти публікували власні матеріали, а не передруковували офіційні повідомлення уряду.  Згідно з китайськимзаконодавством, новинні сайти можуть висвітлювати політичні теми, лише розповсюджуючи офіційні заяви та повідомлення уряду.  Журналісти, які працюють в недержавних китайських ЗМІ, акредитовані тільки для освітлення спортивних і розважальних подій.

Нагадаємо, в Китаї новинним сайтам заборонили публікувати неперевірену інформацію з соцмереж. Державне управління з питань кібербезпеки Китаю випустило постанову, згідно з якою інтернет-ЗМІ не можуть поширювати будь-які новини, взяті з соціальних мереж, без перевірки.

Також влада Китаю відновила спроби змусити усіх користувачів реєструвати мобільні номери лише за умови надання документів, що посвідчують особу.

ms.detector.media