ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: Олексій Фурман
14.07.2016 16:25
Фотопроект Олексія Фурмана про реабілітацію бійців здобув IAFOR Documentary Photography Award
Фотопроект Олексія Фурмана про реабілітацію бійців здобув IAFOR Documentary Photography Award
Проект українського фотографа Олексія Фурмана «Життя після поранення» (Life After Injury) став головним цьогорічним переможцем міжнародної нагороди IAFOR Documentary Photography Award.

Про це йдеться на офіційному сайті премії.

Темою цьогорічного конкурсу була «Справедливість». За перемогу в ньому змагалися понад 150 кандидатів з більш ніж 50 країн світу.

«Чесно кажучи, цю нагороду я не очікував. Справа в тому, що світова фотожурналістика часто тяжіє до форми, радше ніж до змісту. Мій проект важко назвати візуальним, він набагато більш журналістський, аніж фотографічний», - розповів фотограф в коментарі MediaSapiens.

Проект «Життя після поранення» фокусується на процесі важкої фізичної та психологічної реабілітації молодих українських бійців, які зазначили поранень у військовому конфлікті на сході України. За ці два роки протистоянь травми отримали понад 5 тис. українських військових. Тепер всі вони мають адаптуватися до мирного життя й ресоціалізуватися попри важкі спогади. А ще – подолати труднощі та знайти нові можливості реалізації без допомоги та суттєвої фінансової підтримки від держави.

Олексій поставив собі за мету зняти 10-15 фотоісторій бійців. Фотограф планує створити сайт, на якому також була б можливість зібрати гроші для реабілітації українських захисників. Кожна історія буде представлена у вигляді поєднання візуальних і текстових особистих інтерв'ю. Своїм проектом пан Фурман прагне підвищити обізнаність мешканців різних країн щодо зростання кількості ветеранів війни в Україні.

Друге місце в конкурсі IAFOR Documentary Photography Award отримав проект Vinny and David американського фотографа Ізадори Кософськи (Isadora Kosofsky), а третє
The Vanishing Girls of West Bengal авторства Соувід Датта (Souvid Datta) з Індії. Відзнаки також присудили фотографам Ю Янг Лу (Yuyang Liu) з Китаю та Хашем Шакері (Hashem Shakeri) з Ірану.

«Це нова, але вже досить велика світова премія в галузі фотожурналістики. Усі історії, що зайняли призові місця, надважливі. Одразу очевидно, що документальні фотографи, автори призових історій, присвятили їм місяці або й навіть роки свого життя», - зазначив Олексій.

Пан Фурман отримає  нагороду в 1 тис. британських фунтів, участь в програмі Metro Imaging Mentorship Programme й автоматично потрапить до фінального списку номінатів премії Joop Swart Masterclass від World Press Photo. Його фотографії будуть виставлені в Великій Британії та Японії та опубліковані онлайн в British Journal of Photography.

Коментуючи можливості, які відкриває ця відзнака, Олексій додає: «У випадку, коли історія знімається на сто відсотків за власні кошти (як у мене), будь-яка допомога дає можливість продовжувати проект, розширити його, і найголовніше – збільшити його аудиторію за рахунок демонстрації на зовсім різних платформах».

Український фотожурналіст Олексій Фурман співпрацював з виданнями Kyiv Post, Delo.ua, National Geographic Україна та європейським фотоагентством EPA. Активно знімав протести на Майдані, анексію Криму та міста Донбасу, що постраждали внаслідок війни. Його фотографії перемагали в конкурсах POYi, NPPA, PDN Photo Annual, CPOY and Kuala Lumpur Photo Award та Bayeux-Calvados Award. Цього року Олексія Фурмана номінували на участь в заході з обміну досвідом Joop Swart MasterClass організації World Press Photo, який вважається однією з найголовніших подій року в цій сфері. Зараз Олексій завершує отримання ступеня магістра в Missouri School of Journalism в рамках стипендії Fulbright.

Фото Олексія Фурмана

ms.detector.media