ms.detector.media
MediaSapiens
Данило Александров, politeka.net
01.07.2016 12:50
У Росії затримали журналіста Meduza, який писав про загибель дітей
У Росії затримали журналіста Meduza, який писав про загибель дітей
У Росії 30 червня поліція затримала позаштатного кореспондента видання Meduza Данила Александрова під час його роботи над репортажем про загибель дітей під час шторму на Сямозері в Карелії.

Журналіста звинуватили в роботі «без ліцензії», пише видання. Його затримали в Карелії на виході з адміністрації Ессойльского сільського поселення, де він спілкувався з керівником цього населеного пункту.

До них підійшли співробітники поліції і пригрозили вилучити всю апаратуру у разі, якщо ті не підпишуть протокол про адміністративне правопорушення. Журналіст вибрав другий варіант.

«Мені натякнули, що якщо залишаться до мене питання, то може виникнути необхідність вилучити докази «журналістської діяльності». Відпиратися було безглуздо, тим більше до мене свідчення давав глава поселення і розповів, що я журналістом представився, назвав видання, що я записав все на диктофон і фотографував його», - розповів Александров.

За його словами, співробітники поліції наполягали на тому, що Meduza - іноземне видання, тому воно повинно мати акредитацію МЗС.

Як зауважує видання, у правилах акредитації на сайті МЗС говориться тільки про співробітників іноземних ЗМІ, але нічого не сказано про позаштатних авторів. Як наголошується в травневій доповіді ОБСЄ «Акредитація іноземних журналістів в регіоні ОБСЄ», якщо позаштатному авторові не потрібні «привілеї» іноземного журналіста (наприклад, отримання багаторазових віз), акредитація не обов'язкова.

Суд у справі Александрова відбудеться в селищі Пряжа 6 липня. Максимальний штраф для фізичної особи за статтею 19.20 КоАП РФ («Здійснення діяльності, не пов'язаної з отриманням прибутку, без спеціального дозволу») - тисяча рублів.

Редакція видання вважає, що силові структури спеціально відстежують їхню діяльність, оскільки інформація про переміщення журналіста ніде відкрито не публікувалася, а тільки озвучувалася в телефонних розмовах і в соціальних мережах. Журналіст підозрює, що «витік» відбувся саме звідти.

18 червня група школярів, що відпочивала в таборі «Парк-готель «Сямозеро», потрапила на човнах у шторм. В результаті загинули 14 дітей. Слідчий комітет Росії порушив кілька кримінальних справ; заарештовані директор табору і її заступник, голова карельського Росспоживнагляду відправлений під домашній арешт.

Нагадуємо, що Держдума РФ 22 червня ухвалила в другому і третьому читаннях законопроект, що забороняє іноземним компаніям проводити вимірювання телеаудиторії.

Також 24 червня Держдума ухвалила у другому й третьому читаннях «Пакет Ярової» - законопроект, який пропонує «антитерористичні» поправки в десятки російських законів. Детальніше про нього - за посиланням

ms.detector.media