ms.detector.media
MediaSapiens
blog.crew.co
24.05.2016 11:26
Білоруські медіа «не помічають» війни в Україні, - українські експерти
Білоруські медіа «не помічають» війни в Україні, - українські експерти
Тема військового конфлікту на Сході України білоруськими медіа висвітлюється дуже мало, ЗМІ її практично ігнорують.

Такі висновки зробили представники Національної спілки журналістів України, які взяли участь у XI білоруському міжнародному медіафорумі, що проходив у Мінську. Зокрема, за словами голови Луганської регіональної організації НСЖУ Тетяни Вергун, в Білорусі переважає проросійська точка зору. 

«Ті міфи, які побудовані ще російською пропагандою, живуть серед людей і навіть серед журналістів», – каже пані Тетяна. 

Вона каже, що на виставці медіа були представлені тільки державні і комунальні видання, що гарно пишуть про політику влади. Опозиційної преси не було взагалі. 

«Але ми дізналися, що вона є. Зустрічалися з представниками опозиційних видань, аби просто поспілкуватися,  – розповідає Тетяна Вергун. – Загалом на форумі конфлікт в Україні  взагалі не розглядався. Таке враження, що це інша реальність, ми не бачили в місцевій пресі тем, присвячених Україні. Центральна преса згадує, але переважно в негативному контексті». 

З цією думкою солідарний і член правління НСЖУ, одеський власкор телеканалу «РАДА» Віктор Весілик. 

«Здається, там немає української теми і не існує такого поняття, як українська журналістика. ЗМІ зовсім інші – повністю державні і підпорядковані жорсткій цензурі. Опозиційних медіа дуже мало», – зазначає пан Віктор. 

Утім, українські учасники переконані: відвідувати такі заходи потрібно. 

«Обовʼязково треба їхати на такі форуми, добре, що Спілка журналістів бере участь у різнопланових міжнародних заходах. Адже маємо знати, в якому медіапросторі ми знаходимося і як нам треба працювати», – каже Віктор Весілик. 

Тетяна Вергун також впевнена: обмін досвідом завжди корисний. 

«По-перше, ми побачили Білорусь, реальність, в якій живе країна. Крім того, познайомилися з колегами з інших країн – почули їхні думки і змогли розповісти всім про Україну, про те, де знайти правдиву інформацію про події в нашій державі. Натомість дізналися, які їхні медіа варто читати. Такий обмін допомагає краще дізнатися одне про одного».

Нагадуємо, що 25 січня у Мінську, в приміщенні суду Фрунзенського району, побили журналіста білоруського інтернет-видання TUT.BY Павла Добровольського.

ms.detector.media