ms.detector.media
MediaSapiens
23.05.2016 10:12
«Критичне мислення – це головне», – експерти про перевірку журналістами інформації
«Критичне мислення – це головне», – експерти про перевірку журналістами  інформації
У 90 відсотках випадків журналісти самі можуть відрізнити правдиву інформацію від фейку, спираючись на власний досвід. Але допомогти зробити це швидко покликаний ресурс verify.org.ua. Його презентація відбулася у Національній спілці журналістів України. Участь у дискусії «Перевірка даних в мережі: як привчити українські ЗМІ застосовувати прості інструменти верифікації?» взяли журналісти з Києва та регіонів України.

Проект verify створений ГО «Інтерньюз-Україна». За словами керівника програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна» Віталія Мороза, вже було проведено навчання журналістів у рамках роботи організації. На меті – поширити такі можливості серед колег, адже з часом змінюються не тільки способи перевірки інформації, а й способи маніпуляцій. Отже – треба шукати нові інструменти. 

«Українські журналісти ще на тому етапі, коли вони не усвідомлюють всіх можливостей пошуку інформації в соціальних мережах», – зазначив Віталій Мороз. 

Учасники тренінгу відзначили: потреба навчитися перевіряти інформацію актуальна, адже потрібно не тільки бути першими серед конкурентів, а й правдивими. 

«В Інформаційному просторі дуже багато фейків, тому хочеться навчитися швидко подавати і оптимально редагувати новини», – каже випусковий редактор «Українських новин» Марія Москаленко.

За словами медіа-тренера Тараса Ільківа, в Україні проблем додає те, що всі медіа або належать олігархам, або поширюють джинсу. Дуже мало тих, хто намагається шукати можливості справді незалежного існування. 

«Я стикався і з тим, що багато журналістів не можуть знайти роботу, яка б дозволила працювати абсолютно чесно. Зарплати такі, що доводиться закривати очі на деякі моменти. Від цього – професійний рівень дуже низький, а отже це виливається в неперевірену інформацію. Я не засуджую людей, які знайшли хорошу роботу і добре влаштувалися. Але я не можу назвати їх журналістами». 

Тарас Ільків наголошує: «Для журналіста головне – критичне мислення». 

«Як казав один пулітцерівський лауреат – вам треба довести, що ваша мама – це ваша мама. Ви повинні в усьому сумніватися», – зазначає експерт. 

Загалом, як наголосили експерти, проект дозволить уникнути маніпуляцій, які часто застосовують проти України її опоненти. 

Ресурс досить простий у користуванні. Для перевірки інформації треба ввести в поле посилання, а далі слідувати за покроковими інструкціями. Корисні поради експерти зібрали в рубриці «Блог».

ms.detector.media