ms.detector.media
Артем Бабак
Фото: techworld.com
13.05.2016 10:19
П'ять сервісів для створення онлайн-вікторин
П'ять сервісів для створення онлайн-вікторин
Для розробки та розміщення на власному сайті онлайн-вікторин не обов’язково звертатися до програміста з проханням написати код. Ми зробили огляд кількох сервісів, які дозволяють безкоштовно створити привабливі для читачів тести й вікторини (quizzes).

 

Українські ЗМІ рідко користуються онлайн-вікторинами для перевірки знань чи інтересів своїх читачів. А дарма, адже в такий спосіб можна не тільки полегшити сприйняття теми, а й зацікавити більшу кількість користувачів, отримавши вищу відвідуваність сайту. Інтерактивними матеріалами охоче діляться в соцмережах, вихваляючись або демонструючи свої результати іншим. Онлайн-вікторини можуть мати не тільки розважальну, комерційну чи суто навчальну мету. Прикладом успішного використання тестів на актуальні політичні й суспільні теми є російське онлайн-видання «Медуза», де є ігри від вгадування слів президента Володимира Путіна до тесту на знання купюр російського рубля.

В інтернеті можна знайти десятки онлайн-інструментів для створення різноманітних тестів, опитувань, голосувань тощо. Ми пропонуємо огляд деяких онлайн-сервісів, у яких перед початком роботи вас попросять зареєструватися або використати ваш профіль у соцмережах (Facebook, Google). Свої вікторини ви можете зберігати, повертаючись потім до редагування. Більшість ресурсів пропонують не тільки можливість публікувати вікторини на свій сайт або в соцмережах, але й обирати розмір рамки для вставки (embed code) та підбирати відповідний зовнішній вигляд.«»

Playbuzz

Playbuzz — найбільш поширюваний сайт у світі: щомісяця має близько 10 млн шерів у соцмережах. Підписників у Фейсбуку — 2,5 млн, а сайтом скористалися понад мільярд людей. Для вікторин, що публікуються на сайті, доступна російська мова. Playbuzz пропонує на вибір 10 варіантів вікторин:

Swiper — тест зі змінними картками з двох варіантів відповіді. Наприклад, тест на знання персонажів Діснея;

 

Poll — просте опитування, яке показуватиме інтереси аудиторії;

 

Personality Quiz — популярний тип тесту, який на основі відповідей розкаже про ваш характер — наприклад, наскільки ви схильні до самогубства;

Trivia — класичний тест із варіантами відповідей;

Ranked List — вікторина, де користувачів попросять проголосувати за чи проти, щоби скласти рейтинг. Наприклад, треба дізнатися, кого із сучасних українських письменників відвідувачі сайту більше читають;

List — список, наприклад, для покрокової кулінарної інструкції;

Gallery Quiz — є питання й таблиця із зображеннями. Приміром, щоби перевірити, наскільки у вас хороший зір або в кого найкраща сукня;

Countdown — інструмент для створення серії слайдів, зручно робити топи. Скажімо, маловідомі факти про українського Президента;

 

VideoSnaps — дозволяє позначати важливі місця на таймлайні відео. Наприклад, розбиваючи промову політика на тематичні частини;

Flipcards — можливість показувати зміни методом «тоді й тепер»: після натискання на зображення воно змінюється на інше.

Для Wordpress є спеціальний пагін від Playbuzz для створення вікторин, але можна також вставити на сайт вікторину через embed code. Важливо, що свої вікторини ви можете робити як доступними всім, так і приватними або доступними тільки за лінком.

QZZR

На відміну від Playbuzz, в QZZR у безкоштовній версії доступні два варіанти вікторини — Graded Test та Outcome. Перший — тест із правильними та неправильними відповідями. Наприклад, «Як добре ви знаєте історію України». Outcome — вікторина, в якій немає правильних відповідей і може бути багато варіантів результату (наприклад, «На кого з українських політиків ви схожі»).

Цікаво, що можна обирати зображення, яке буде показуватися в соціальних мережах під час поширення. Окрім того, програма має свою базу зображень. У безкоштовній версії можна подивитися статистику ваших тестів, щоби зрозуміти рівень складності окремих питань і тесту загалом. Тут можна переглянути відео про можливості QZZR.

За допомогою цього інструменту сайт популярного американського телешоу Today розробив тест із рекомендаціями щодо покращення сну.

А американський новинний сайт KSL розробив тест, який покаже, чи зможете ви скласти іспит на отримання громадянства США.

Riddle

Зручний у користуванні безкоштовний сервіс Riddle із можливістю встановити російську мову вікторини. Зображення також можна завантажувати з безкоштовних баз. Можна створити вікторину, опитування, тест, список, голосування (показує відсоток проголосованих) та рейтинг (показує кількість тих, хто голосував). На сайті для конструювання дизайну Canva пропонують тест, створений за допомогою цього інструмента, — яким творчим генієм ви є? (Віднедавна ресурс має й україськомовну версію. - MS) .

Sporcle

Ще один потужний інструмент для створення вікторин — Sporcle. Вада сайту — в безкоштовній версії у вас є можливість створювати до 25 вікторин на місяць. Його переваги — можна встановити часовий ліміт на відповіді або організувати музичний квіз (на кшталт «Вгадай мелодію»). Окрім класичних варіантів вікторин, цікавинкою Sporcle є можливість створювати тест на мапі (наприклад, «Які країни зображено на мапі?»). Розібратися у створенні зон на мапі досить нелегко, але в цьому може допомогти спеціальна інструкція від Sporcle. Ось, наприклад, тест на знання сусідніх із Україною держав.

Buzzfeed

Надзвичайно популярний американський сайт Buzzfeed теж пропонує вам створити й опублікувати свою вікторину. Це, наприклад, тест на знання книжки про Гаррі Поттера, який переглянули більше 2 млн користувачів. Переважна більшість вікторин мають розважальний характер.

Вадою сайту є те, що ви не можете зробити продукт приватним чи доступним тільки за лінком (однак це не означає, що ваш тест автоматично потрапить на головну сторінку — для цього потрібна модерація адміністраторів). Також ви не зможете вставити код зі своєю вікториною на свій сайт (немає embed code).

Загалом на Buzzfeed можна створювати чотири типи тестів: Trivia, Personality, Poll та Checklist. Ось детальна інструкція від Buzzfeed щодо створення вікторин.

Звісно, найважливішим у вікторинах є не оформлення чи платформа, на якій їх створено, а зміст. Кожний онлайн-інструмент має свої особливості та види вікторин. Тому знання потенційних можливостей та подібних інтернет-ресурсів тільки полегшить створення привабливих для користувачів матеріалів і може підвищити відвідуваність сайту видання.

Навчальні вікторини

Від вищенаведених вони відрізняються, як правило, більш строгим дизайном та меншим вибором опцій щодо типу тесту. Наприклад, на сайті Onlinequizcreator можна створювати необмежену кількість тестів, але максимальний обсяг — до 15 питань кожен. За невелику суму цей ліміт можна зняти. Важливо, що є опція виставити ліміт часу на відповідь на кожне питання. Інший простий навчальний онлайн-інструмент — Pollmaker. Тут є чотири типи тестів: класичний (як на екзаменах), персональний, опитування, голосування. Є опція давати лінк тільки на результати, без проходження тесту. Також можна відзначити Quizbean (доступно три тести на місяць), Content Tools. На сайті Elearningindustry є огляд 14 безкоштовних навчальних тестувань. Із плагінами онлайн-вікторин суто для платформи сайтів Wodpress можна ознайомитися тут. Не варто забувати про існування Google Forms — простого й ефективного інструменту для створення опитувань.

 

 

 

ms.detector.media