ms.detector.media
MediaSapiens
bayforce.com
12.05.2016 16:00
В Україні з’явилась бакалаврська програма з інтернету речей
В Україні з’явилась бакалаврська програма з інтернету речей
З вересня цього року в Україні можна буде отримати ступінь бакалавра за напрямком «інтернет речей». Це стало можливим завдяки спільній роботі учасників Львівського ІТ-кластеру та Львівської політехніки.

Про це пише Platforma.

Internet of Things або ж інтернет речей – це сфера, яка дозволяє реалізовувати такі концепти як «розумний будинок» чи «розумне місто» і поєднує програмування та пристрої. За словами ідеолога бакалаврської програми Зеновія Вереса, це унікальний проект, адже розроблявся він експертами-практиками. Сам Зеновій працює у компанії SoftServe, а також викладає на кафедрі «Комп’ютеризовані системи автоматики» Львівської політехніки. Саме її і трансформують для молодих фахівців. 

«Це перший проект оновлення програми навчання бакалаврів з метою поєднати вимоги працедавців та потенціал університету, – говорить Зеновій Верес. – Наші студенти потребують імпульсу, який мотивуватиме їх на реалізацію своїх ідей, і наша програма стане цим імпульсом». Варто зауважити, що цей напрямок навчання – пілотний в освіті України, і передбачає вивчення оновлених предметів із першого курсу. 

У програмі поєднуються три складові: програмування, апаратна частина і комунікація пристроїв та програм між собою. Також є ряд предметів, які необхідні для кожного розробника – робота в команді, навики презентування, життєвий цикл програмного забезпечення, економіка та менеджмент в ІТ-галузі. 

Програма передбачає проведення практики для студентів у компаніях Львівського ІТ-кластеру із подальшим працевлаштуванням. Студенти вивчатимуть оновлені предмети за спеціалізацією «Інтернет речей» (спеціальність «Комп’ютерна інженерія») з першого курсу без прив’язки до предметів інших спеціалізацій. 

«Світові компанії активно працюють у сфері Internet of Things, де до 2020 очікують 26 млрд пристроїв,» – говорить завідувач кафедри Адріан Наконечний. Тож зростання популярності пристроїв у Львові вважають однією з причин вивчати цей напрям. «ІТ-компаніям потрібні фахівці, які одразу з університету зможуть вливатися в роботу та готові до практики, – додає Адріан Наконечний.  – Наша кафедра доволі близька до апаратного забезпечення цієї програми, і завдяки оновленню, ми зможемо готувати спеціалістів, яких потребують компанії».

Уже 21-ого травня 2016-ого року відбудеться День відкритих дверей бакалаврської програми «Інтернет речей», де можна буде дізнатись усе про новий напрям освіти.

ms.detector.media