ms.detector.media
MediaSapiens
Катерина Волгогженінова, RFE/RL
28.04.2016 14:39
У Росії матір-одиначку засудили за «перепости» і «лайки» на підтримку України
У Росії матір-одиначку засудили за «перепости» і «лайки» на підтримку України
Свердловський обласний суд Росії залишив в силі вирок 46-річній жительці Єкатеринбургу Катерині Вологжениновій, яку звинуватили в розпалюванні ненависті та приниженні людської гідності за записи в соціальній мережі, що засуджують агресію Росії проти України. Матері-одиначці відмовили в амністії.

Про це пише Радіо Свобода

За «перепости» і «лайки» проукраїнських заміток, матеріалів і карикатур у соцмережі «ВКонтакте» вона повинна відбути покарання у вигляді 320 годин обов'язкових робіт.

Апеляцію на вирок Залізничного райсуду щодо Катерини Вологженинової, яку визнали винною за частиною 1 статті 282 Кримінального кодексу Росії («Збудження ненависті або ворожнечі, приниження людської гідності»), не задовільнили.

Обвинувачена разом зі своїм адвокатом Романом Качановим подали цілу низку клопотань. Насамперед сторона захисту наполягла на амністії. «Це питання не було порушене органами попереднього слідства, прокурором і судом першої інстанції, що, в принципі, незаконно. Тому просимо повернути справу прокурору для ухвалення рішення про застосування акту амністії, – зазначив захисник. – Ми, як і раніше, вважаємо, що Вологженинова діяла в рамках закону, ніяких національних почуттів не ображала, а, навпаки, закликала до миру і злагоди».

Підсудна, виступаючи на дебатах сторін і з останнім словом, пояснила, що знайомилася і ділилася матеріалами про події в Україні у 2014 році, оскільки їй просто хотілося зрозуміти альтернативну точку зору, відмінну від тієї, що зайняли і пропагують російські федеральні телеканали. І цю точку зору вона знайшла – в матеріалах українських журналістів і блогерів, які і розміщувала на своїй сторінці.

«Повторюся, не було ніяких закликів до екстремізму, – заявила Вологженінова. – Справа в тому, що Україна – це незалежна держава. Те, що країна прямує в ЄС, – це її справа, а не Росії. Мабуть, за критику російської влади мене і судять. І кого судять? Матір-одиначку, яка просто має іншу точку зору! Соромно повинно бути за весь цей процес. Деякі співробітники ФСБ отримали зірочки, звання. А за що? Виходить, ловимо того, кого легше, на кого можна натиснути. А справжні терористи гуляють на свободі».

Вислухавши доводи сторін, Свердловський обласний суд виніс рішення залишити без зміни вердикт Залізничного районного суду, а апеляційну скаргу – не задовільнив. Відповідно, дії Вологженинової визнали розпалюванням ворожнечі. Мати-одиначка повинна відбути покарання у вигляді 320 годин обов'язкових робіт. Крім того, підлягає знищенню її ноутбук, визнаний знаряддям злочину, а також електронна миша і зарядний пристрій. Вирок набув чинності.

Качанов після оголошення рішення заявив, що має намір зі своєю підзахисною звернутися до Верховного суду Росії, а за необхідності – дійти до Європейського суду з прав людини. Сама Катерина Вологженинова не могла приховати свого розчарування.

Нагадаємо, приводом для порушення кримінальної справи стали опубліковані на сторінці матері-одиначки в соцмережі «ВКонтакте» фотографії і посилання на тексти з «пабліка» «Української народної самооборони» і «Правого сектору», зміст яких був спрямований проти політики Росії і військових дій на Донбасі. Зокрема, на одній картинці був зображений чоловік, схожий на Путіна, який підняв ніж над картою Донбасу. Під ним був надпис «Зупини заразу!». В іншій публікації зображувалася дівчина з автоматом, а внизу слова «Я –бандерівка. Смерть московським окупантам!». Окрім того, жінка розміщувала посилання на відеоматеріали, в яких розповідалося про події на Майдані і ймовірну яхту Путіна.

Раніше MediaSapiens писав, що Катерину Волгогженінову включили до «Переліку терористів і екстремістів» Росфінмоніторингу.

ms.detector.media