ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: euronews.com
25.04.2016 17:36
BBC покаже фільм про альтернативні версії катастрофи MH17
BBC покаже фільм про альтернативні версії катастрофи MH17
Британська корпорація BBC анонсувала показ фільму, в якому будуть проаналізовані альтернативи офіційній версії катастрофи малайзійського Boeing-777, який був збитий над територією Донецької області 17 липня 2014 року. BBC спростувала публікації в ЗМІ, в яких йдеться про те, що фільм доводить вину України в катастрофі

Як повідомляється в анонсі BBC, фільм має назву «Хто збив MH17?» вийде в рамках програми «Секретні файли» (The Conspiracy Files) 3 травня о 21:00 на телеканалі BBC Two. Його режисер – Майк Рудін (Mike Rudin).

В анонсі зазначається, що після авіакатастрофи в соцмережах з'явилося безліч теорій: від офіційних розслідувань, які схиляються до версії, що в катастрофі винні сепаратисти і Росія, яка їх підтримує, до звинувачень на адресу української влади і навіть ЦРУ.

«Разом з очевидцями, супутниковими фотографіями, записами телефонних розмов і знятого прихованою камерою відео та експертними оцінками, "Секретні файли" спробують відокремити факти від фейків. У світі, де інформаційна війна в мережі може бути так само значимою, як реальні бойові дії, цей фільм також аналізує роль Кремля, шукаючи правду щодо того, хто збив MH17», - йдеться в анонсі.

Водночас британський таблоїд Sunday Express написав про фільм матеріал із заголовком «ШОКУЮЧА ЗАЯВА: Український винищувач ЗБИВ малайзійський літак рейсу MH17 - кажуть свідки». Також у ньому йдеться про теорію про «організовану ЦРУ псевдо-терористичну операцію, для якої було закладено дві бомби на борт авіалайнера». У спотвореному вигляді цю новину подав і український сайт «Корреспондент», який входить до холдингу UMH Сергія Курченка: "ВВС: МН17 мог расстрелять украинский истребитель".

Ввечері 25 квітня прес-служба ВВС заявила, що газета Sunday Express неправильно інтерпретувала цю програму: насправді експерти фільму розповіли, що український бойовий літак навряд чи міг збити МН-17, тому що такі літаки не можуть літати на такій висоті.

«Цей неупереджений документальний фільм збалансовано подає різні точки зору, висвітлюючи різні теорії, вибудувані довкола трагедії МН-17, включно з свідченнями за і проти причетності до катастрофи Росії, України та ЦРУ. Фільм так само вивчає в деталях висновки офіційного розслідування цього інциденту Нідерландами, які надають переконливі свідчення, що літак упав через потужний удар ракети земля-повітря», - йдеться в повідомленні прес-служби британської медіакорпорації.

Статтю про викладені у фільмі дані опублікувало також британське видання Mail Online.

Як повідомляє «Європейська правда», один з авторів видання Bellingcat Хрісто Грозєв зазначив, що двоє експертів фільму, які висловлюються проти офіційної версії,  пов’язані з Росією. Журналіст Біллі Сікс, який стверджує, що Boeing-777 збили українські ВПС, за словами пана Грозєва, у 2013 році був врятований з сирійської в’язниці Сергієм Лавровим. А інший герой фільму – росіянин Сергій Соколов, відомий з часів Бориса Єльцина автор зрежисованого політичного компромату.

За версією офіційного розслідування, Boeing-777 був збитий ракетою земля-повітря з території, контрольованої проросійськими сепаратистами, інші припущення були відкинуті.

У 2011 році Російська служба BBC публікувала матеріал Майка Рудіна, який зняв цей фільм, під назвою «11 сентября 2001 года: теории заговора все еще популярны».

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку, а згодом ще двічі повторив.

Водночас заступниця міністра інформаційної політики (МІП) України Тетяна Попова переконана, що Посольству України у Франції варто було попросити французький канал Canal+ не скасовувати показ в ефірі скандальної стрічки «Україна: маски революції» , а запропонувати показати ще одну стрічку про Майдан.

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці  Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Комісія з журналістської етики звернеться до французьких колег із Альянсу незалежних прес-рад Європи - APCP (Association pour la Préfiguration d’un Conseil de Presse) зі скаргою на дії французького телеканалу Canal+ та режисера фільму «Україна: Маски революції» Поля Морейро, який представляється у стрічці журналістом. Комісія проситиме французьких журналістів розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики дій автора стрічки та редактора, які готували та приймали рішення про показ документального фільму.

 

ms.detector.media