ms.detector.media
MediaSapiens
Deutsche Welle
18.04.2016 12:30
Білоруський журналіст на знак протесту зашив собі рот
Білоруський журналіст на знак протесту зашив собі рот
15 квітня суд Центрального району Гомеля (Білорусь) визнав журналістів-фрілансерів Костянтина Жуковського і Ларису Щирякову винними в порушенні статті 22.9 Кодексу про адміністративні правопорушення (незаконне виготовлення продукції ЗМІ) і оштрафував на 7,5 млн білоруських рублів кожного (365 доларів).

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на Білоруську асоціацію журналістів (БАЖ).

Журналістів звинуватили в тому, що вони, «зловживаючи правами і порушуючи обов'язки журналіста», виготовили відеосюжет, присвячений візиту в Гомель представника Управління верховного комісара ООН у справах біженців Жана-Іва Бушарда. Даний сюжет був продемонстрований в ефірі супутникового телеканалу Белсат, який мовить на територію Білорусі з Польщі.

Лариса Щирякова свою провину в суді не визнала і пояснила, що «не могла виготовляти сюжет», оскільки випадково видалила відео з флеш-карти. «Вперше мене судять за матеріал, який я не знімала, не поширювала, не робила монтаж, це проти здорового глузду - знущання над правосуддям», - прокоментувала ситуацію Щирякова. Цього року журналістку уп’яте притягнули до суду за професійну діяльність.

У свою чергу, Костянтин Жуковський відмовився давати свідчення в суді, обв'язавши рот бинтом. З початку року він піддавався судовому розгляду за статтею 22.9 КоАП вже всьоме. Загальна сума винесених йому штрафів за 2015-2016 рік склала близько 80 млн рублів.

На знак протесту проти обмеження його права на збір та розповсюдження інформації журналіст після винесення обвинувального вироку зашив собі рот, заявивши, що «звинувачення суперечать головному закону країни - Конституції». Це відео продемонстував у вечірньому випуску новин Белсат. 

Нагадуємо, що 25 січня у Мінську, в приміщенні суду Фрунзенського району, побили журналіста білоруського інтернет-видання TUT.BY Павла Добровольського.

ms.detector.media