ms.detector.media
MediaSapiens
Reuters
06.04.2016 13:44
У Mossack Fonseca вважають, що витік даних стався внаслідок зовнішнього втручання
У Mossack Fonseca вважають, що витік даних стався внаслідок зовнішнього втручання
Один із співзасновників панамської компанії Mossack Fonseca, яка спеціалізується на створенні офшорних компаній та днями опинилася в епіцентрі грандіозного світового скандалу, Рамон Фонсека вважає, що фірма стала жертвою злому, здійсненого ззовні.

Про це він заявив в інтерв'ю Reuters.

За його словами, Mossack Fonseca не порушувала жодних законів, усі її операції були легальними. Також Фонсека зазначив, що компанія ніколи нікому не допомагала в ухиленні від сплати податків або відмиванні грошей.

Коментуючи дані «Панамських документів», витяги з яких було опубліковано Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань та світовими ЗМІ, Фонсека назвав їх «вирваними з контексту» та неправильно витлумаченими. На думку співзасновника Mossack Fonseca, скандальні документи компанії було отримано завдяки злому, а не внутрішньому витоку.

«Ми виключаємо, що це внутрішня робота. Це не витік. Це злом», - сказав Фонсека. Він додав, що фірма вже звернулася з відповідними скаргами до прокуратури Панами, і влада вивчає це питання.

Раніше співзасновник юридичної компанії Mossack Fonseca Рамон Фонсека заявив, що публікація «Панамського архіву» — підбірки документів про офшорні схеми — являється «кримінальним злочином».

Серед оприлюднених документів також знайшлася офшорна компанія, створена на ім'я Петра Порошенка у серпні 2014 р., коли він уже займав пост президента України. Даних про цю компанію не було зазначено у деклараціях про доходи Порошенка, однак це правопорушення не є кримінальним, згідно з чинним законодавством України, а виключно адміністративним. Крім того, через цю компанію не проводилося жодних операцій.

Розслідування про це було опубліковане на сайті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) 3 квітня 2016 року

Сам Порошенко заявив, що відрізняється від інших політиків з «панамського списку», оскільки компанія, яка була створена в офшорній зоні, за словами президента, була створена виключно для передачі його бізнесу в управління міжнародному інвестиційному банку, а не для ухиляння від сплати податків.

ms.detector.media