ms.detector.media
MediaSapiens
04.04.2016 12:20
Прем'єр Ісландії втік від журналістів після запитання про офшори
Прем'єр Ісландії втік від журналістів після запитання про офшори
Прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Гюннлейгссон в буквальному сенсі втік від журналістів після запитання про офшорну компанію, власником якої він був.

Про це повідомляє місцеве видання Grapevine.

За матеріалами гучного розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, прем'єр-міністр Ісландії і його дружина в 2007 році купили офшорну компанію Wintris. Компанія не була задекларована, коли він став депутатом. Трохи пізніше він продав своїй дружині 50% компанії за один долар. За документами, офшор призначався для інвестування мільйонів доларів, отриманих у спадок.

Водночас він дав інтерв'ю радіостанції Útvarp Saga і газеті Fréttablaðið, в яких він стверджував, що він не зробив нічого поганого, і звинувачення проти нього були політично мотивованими.

В основу «Панамського архіву», витяги з якого опублікували 3 квітня декілька десятків ЗМІ по всьому світу, лягли документи юридичної компанії Mossack Fonseca. З цією раніше маловідомою компанією виявилися пов’язаними політики, знаменитості та крупні бізнесмени з різних країн світу.  У матеріалах йдеться про угоди і офшори 12 діючих і колишніх світових лідерів, 128 політиків та офіційних осіб і 29 мільярдерів зі списку найбагатших людей Forbes. Зокрема, згадуються угоди, до яких причетні президент України Петро Порошенко, король Саудівської Аравії Салман, прем'єр-міністри Ісландії і Пакистану, родичі голови КНР Сі Цзіньпіна і президента Азербайджану Ільхама Алієва.

Так, на сайті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) 3 квітня 2016 року було опубліковане журналістське розслідування, з якого випливає, що президент України Петро Порошенко був клієнтом юридичної компанії Mossack Fonseca, яка створила для нього офшорну компанію на Британських Віргінських Островах.  

ms.detector.media