ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: thebanter.com.au
31.03.2016 16:31
Висвітлення конфлікту в українських медіа: установки, практики, пошук рішень (результати дослідження)
Висвітлення конфлікту в українських медіа: установки, практики, пошук рішень (результати дослідження)
ГО «Детектор медіа» у лютому-березні 2016 року провела дослідження журналістських практик, поширених в редакціях, уявлень журналістів про свою роль в процесі висвітлення конфлікту, а також орієнтирів, які визначають практики журналістів.

«Ми вирішили провести дослідження після того, як здійснили у листопаді-грудні моніторинг новин та ток-шоу українських телеканалів (20 регіональних, 7 центральних) на предмет того, як висвітлюються в них різні соціальні групи, дотичні до конфлікту. Моніторинг засвідчив, що джерелом конфліктності часто є самі журналісти, тому ми вирішили запитати у них про редакційні практики, чому певну тему висвітлюють, а іншу - ні, чим керуються журналісти, висвітлюючи конфлікт, а також теми, дотичні до конфлікту», - пояснила виконавчий директор ГО «Телекритика» Діана Дуцик на Студентському медіасимпозіумі (СМС) 2016 у Львові, презентуючи результати дослідження. 

Мета дослідження:

Було проведено 30 інтерв’ю з журналістами та 2 фокус-групи за участі 17 журналістів. Хоча дослідження не є репрезентативним, вибірка журналістів була здійснена з метою якомога ширшого представлення різних типів ЗМІ та регіонів. Таким чином, 47 журналістів  та редакторів, які взяли участь у дослідженні, представили 16 областей і м. Київ та 42 ЗМІ.

Дослідження охопило 8 загальнонаціональних телеканалів, 13 регіональних телерадіокомпаній (включно з обласними філіями НТКУ), 6 загальонаціональних онлайн-медіа, 6 загальнонаціональних друкованих видань, 9 регіональних друкованих видань та онлайн-медіа. Були представлені ЗМІ таких міст: Полтава, Луцьк, Вінниця, Львів, Чернівці, Миколаїв, Кіровоград, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Чернівці, Краматорськ, Одеса, Ужгород, Харків, Суми, Запоріжжя, Сєвєродонецьк та Київ (журналісти загальнонаціональних видань). 

Висновки 

ms.detector.media