ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: pixabay.com
17.03.2016 17:08
New York Times запровадила суворішу політику щодо анонімних джерел
New York Times запровадила суворішу політику щодо анонімних джерел
З 15 березня американська газета The New York Times запровадила суворішу політику щодо використання журналістами анонімних джерел – відтепер кожен приклад анонімних відомостей повинен бути схвалений редактором.

Нові правила редакції повідомив у листі виконавчий редактор газети Дін Бекет (Dean Baquet), пише Poynter і подає повний текст листа.

Правила ухвалили після консультацій з найбільш досвідченими репортерами та редакторами. Відтепер анонімні джерела піддаватимуться серйознішому контролю.

«Використання анонімних джерел становить найбільший ризик у наших найбільш важливих історіях», - зазначив пан Бакет. - Але поява їх у звичайних матеріалах про уряд та політику, а також багатьох інших – корпоративних, культурних, випробовує довіру читачів до нас. Вони зазвичай називають анонімні джерела одним із своїх найбільших побоювань з приводу журналістики в NYT».

Дін Бекет перелічив умови, при яких анонімність буде дозволена:

Видання вдалося до нової політики після регулярних закликів редактора-«омбудсмена» (public editor) Маргарет Салліван (Margaret Sullivan), яка активно та часто писала про невдалі анонімні джерела в NYT. Вона наголошувала на тому, що читачі найчастіше скаржаться саме на анонімність джерел. За словами пані Салліван, існує непорозуміння щодо того, як самі журналісти сприймають використання анонімних джерел, і як сприймають читачі.

Не так давно NYT пережили заплутану ситуацію щодо помилкової інформації, наданої анонімним джерелом. У липні видання анонімно з посиланням на джерела заявило, що міністерство юстиції починає кримінальне розслідування повідомлень електронної пошти колишнього держсекретаря США Хілларі Клінтон. Згодом вони відмовилися від цього твердження, що і викликало нову хвилю критики використання анонімних джерел.

Автор матеріалу в Poynter Бенджамін Муллен (Benjamin Mullin) відзначив, що невідомо, наскільки нова політика NYT змінить щоденну комунікацію чиновників Вашингтона з журналістами, однак вона, за його словами, становить прецедент. За його словами, цей підхід можуть наслідувати інші видання, які прагнуть забезпечити їх матеріали кращою доказовістю.

 

ms.detector.media