ms.detector.media
MediaSapiens
01.03.2016 17:40
Freedom Hоusе оприлюднила новий звіт щодо України як частково вільної країни
Freedom Hоusе оприлюднила новий звіт щодо України як частково вільної країни
Міжнародна правозахисна організація Freedom Hоusе оприлюднила новий звіт щодо України.

Звіт українською мовою  доступний за посиланням

За оцінкою організації Freedom Hоusе Україна надалі перебуває у категорії частково вільних країн. За показником Freedom rating Україна отримала 3 за шкалою від 1 (найбільш вільна) до 7 (найменш вільна). Такий же результат вона має за показниками політичних прав та громадянських свобод. У цілому - 61 бал із можливих 100 (де 100 - максимально вільна).

У розділі «Громадянські свободи» (підпункт D «Свобода вираження поглядів і переконань») зазначається, що українці «відкрито та вільно висловлюють свої думки у приватних розмовах, хоча поділ суспільства на два протилежні табори внаслідок політичного конфлікту зумовив поляризацію політичних поглядів». 

Щодо свободи слова у медіасфері, у звіті сказано, що «у медіапросторі спостерігається значний плюралізм думок, а влада піддається відкритій критиці», проте у цій критиці оглядачі вбачають також вплив власників-олігархів на підконтрольні ЗМІ. При цьому наголошують, що й президент Петро Порошенко є таким власником, який хоч обіцяв, не продав «5 канал».

Також «Freedom Hоusе» зауважили, що «протягом року сталося декілька інцидентів, що поставили під загрозу свободу ЗМІ, зокрема у контексті напружених відносин з Росією», серед них: загибель на сході під час зйомок сюжету про війну, фотографа газети «Сегодня» Сергія Ніколаєва, а також вбивство у квітні Олеся Бузини у Києві (так званого журналіста, відомий своїми агресивними проросійськими поглядами); ухвалення закону, «яким у надто узагальнених формулюваннях було заборонено пропаганду та використання символіки комуністичного і нацистського режимів», а також підписання Петром Порошенком указу про заборону в’їзду на територію України понад 38 міжнародних журналістів та блогерів на тій підставі, що вони становлять загрозу національній безпеці.

«Також того ж місяця телеканал «1+1» зняв з ефіру ток-шоу за декілька хвилин до початку програми, в якій мав взяти участь політичний опонент Петра Порошенка», - зазначається у звіті. 

Нагадуємо, що раніше неурядова організація Freedom House назвала 2015 рік найгіршим за останнє десятиліття за рівнем свободи у світі, зокрема в анексованому Росією Криму. 

ms.detector.media