ms.detector.media
MediaSapiens
16.02.2016 10:30
Спеціальний звіт «Діти в медіа: як висвітлювати й дотримуватися правил»
Спеціальний звіт «Діти в медіа: як висвітлювати й дотримуватися правил»
ГО «Детектор медіа» розробила «дорожню карту» з рекомендаціями для ЗМІ, державних органів та громадських організацій, які спрямовані на те, аби максимально убезпечити дитину при залученні її до медіапродуктів.

В українських ЗМІ часто трапляються порушення прав дитини, нехтування її інтересами, особливо при висвітленні випадків насильства над дітьми. Безперечно, завдання медіа — привертати увагу громадськості й держави до таких випадків, але робити це слід коректно, не завдаючи дитині ще більшої шкоди й не порушуючи її прав. Резонансним прикладом недотримання прав дитини став випуск ток-шоу телеканалу СТБ «Один за всіх». Оскільки цей випадок — лише один із багатьох у нашому медіапросторі, ГО «Телекритика» ініціювала дискусію на тему етичного висвітлення дітей у ЗМІ.

Звіт містить результати експертного обговорення та аналіз психологічних основ етичного кодексу для журналістів, які залучають дітей до створення медіапродукту. Також у звіті наведений перелік законодавчих норм, яких мають дотримуватись ЗМІ, візуалізована пам’ятка для журналіста «Як проводити інтерв’ю з дитиною» і рекомендації зарубіжних громадських організацій про висвітленні сексуального насильства над дітьми.

У «дорожній карті» викладені рекомендації для ЗМІ, державних органів та громадських організацій. Вони спрямовані на те, щоб максимально убезпечити дитину при залученні її до медіапродуктів і створити умови, в яких би теми, пов’язані з дітьми, висвітлювалися професійно і з дотриманням українських та європейських правових норм.

Звіт можна завантажити тут. 

Нагадаємо, що раніше ГО «Телекритика» представила звіти:  

Звіт підготовлений за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. 

ms.detector.media